Premiärutgåva  ::  Publicerad fredagen den 6 juni 2003
Till arkivet

Kommunalråd först ut som krönikör!

Lynn Ljungberg, kultur- och fritidskommunalråd (s) i Malmö, är månadens krönikör på idrottsforum.org. Lynn, som är "gammal" elithandbollspelare, är djupt engagerad i idrottsfrågor, och ägnar sin krönika åt den klassiska frågan om bredd och elit inom idrotten. Läs mer här!

En liten Norgehistoria...

som man väl bara skrattar åt på den här sidan Kölen berättar Peter Dahlén. Under några explosiva dagar i november månad 2002 blev den norska nationen uppslukad och omskakad av frågan huruvida några norska skidåkare hade fuskat i en längdskidåkningstävling åtta år tidigare. Det var en anklagelse som framfördes i dokumentärprogram-serien Rikets tilstand i den norska, kommersiella kanalen TV 2, med Gerhard Helskog som ansvarig producent. Hur kunde det komma sig att påståendet att så var fallet väckte en sådan monumental uppståndelse? Svaren finns här.

Vacklan mellan vinnarkultur och jämlikhetsideal:
idrottens ständiga dilemma
Trots en stor betoning på vinst, en vinnarkultur och en instrumentell attityd till idrotten lever idrottens jämlikhetsideal samt tron på dess fysiska fostran och moraliska styrka vidare, åtminstone inom idrottsrörelsens olika festtal. Med denna balansgång som utgångspunkt presenterar Mikael Lindfelt, etiker vid Åbo Akademi, ett antal problem inom modern elitidrott. Han hävdar att kampen mot fusk eller oärlighet inte bara är en kamp mot att bevara idrotten som meningsfull, utan en kamp mot ”det som hotar att förstöra själva förutsättningen för idrotten”. Problemet är emellertid hur fusk och oärlighet kan kontrolleras och regleras. För mycket kontroller får negativ inverkan på idrottarens förhållningssätt till spel och regler; och på dennes självkontroll. Allting landar till sist i idrottarens grundläggande förståelse för och förhållningssätt till idrotten.     

Livet är en sport!

Foto Helen Pe, ur Sköna Hem
Får du inte nog med sport, varför inte anordna ett ”idrottspartaj”? I Sköna hems juninummer (nr 6) ges förslag (på 20 sidor) på hur man ska använda sommarens stora folkfester som förevändning för den egna festen hemma. Häng på sommarens häftigaste partyn: Finnkampen, Båstadtennisen, Vättern runt, O-ringen och Gotland runt. Njut av mat och dryck, från fördrink till vickning. Servera Finsk ängel, Grön monark eller frukt med flås. Vem tar tiden på drinken? Vad är den starkaste maten? Vem stannar längst?

Vi på idrottsforum.org har den äran att gratulera århundradets hundraåringHURRA, HURRA, HURRA, HURRA!!!
 Ny Internetportal 

Lärare och forskare vid lärarutbildningen, Malmö Högskola, har tagit initiativet till den nya träffpunkten på Internet för seriöst idrottsintresserade. Den 6 juni öppnades portalen
som ska sammanföra akademiska idrottsforskare, idrottsledare, idrottslärare och en gradvis allt mindre förvirrad allmänhet i ett virtuellt samtal om idrott och samhälle ur samhällsvetenskapliga, beteendevetenskapliga och humanistiska perspektiv.

Prenumerera på idrottsforums nyhetsbrev och håll dig informerad om uppdateringar på sajten. Klicka på knappen
och skicka iväg e-brevet utan att skriva något någonstans, så kommer en bekräftelse på din prenumeration

Vill du merverka på idrottsforum.org? Vi tar gärna emot artiklar, krönikor, recensioner eller andra idrottsrelaterade texter för bedömning. Skicka in ditt bidrag till redaktör Bo Carlsson.

Vem forskar om idrott så in i Norden?

idrottsforum.org har
ambitionen att erbjuda en komplett förteckning över idrottsforskare i de nordiska länderna, med alla ämnes- och idrottsliga inriktningar representerade. Redan i denna första utgåva kan vi presentera uppåt 50 forskare, med uppgifter om forskningsintressen, projekt och publikationer.
Se hela listan här!

Övriga artiklar på idrottsforum.org
just nu

Det nya numret av den engelska populärvetenskapliga tidskriften Philosophy Now handlar om idrott. Med artiklar om fair play, dopning, dygdeetik, boxning, är numret en guldgruva för den vetgirige idrottsfantasten. Klicka på omslaget för mer info.

Ansvarig utgivare Aage Radmann. Webmaster Kjell E. Eriksson
eXTReMe Tracker