Peter Robinson, fotbollsfotograf

Kjell E. Eriksson
idrottsforum.org
Fotografen...
Peter Robinson utexaminerades från The Ryoal College of Art i London 1965, och har varit verksam som fotograf i snart 40 år. Han specialiserade sig tidigt som fotbollsfotograf, och 1970 engagerades han av FIFA att för dess räkning bevaka fotbolls-VM i Mexiko. Han var officiell FIFA-fotograf fram till 1994. Det engelska förlaget Mitchell Beazley presenterar nu Football Days, en bok i presentboksformat med över 400 av Robinsons fotografier från slutet av 60-talet fram till och med VM 2002, i urval av fotografen själv, och vackert reproducerade, huvudsakligen i färg.

Bildmaterialet är uppdelat tematiskt i 8 kapitel, Strip, Home, Touchline, Fan, Pitch, Away, Politics, och Fame. Varje kapitel inleds med en kort text av Will Hoon, universitetslärare i designhistoria och kulturteori som specialiserat sig på fotbollskultur. Boken inleds av längre intervju med Robinson av Nigel Atherton. Bildtexterna är korta, informativa men inte kommenterande. Detta är till nackdel om man – som övertecknad – inte är väl insatt i engelsk och internationell fotboll.

...och hans bok
Boken förord svarar Michael Palin för. Den förre Pythonhjälten har i filmer och böcker uttryckt sin kärlek till ”the beautiful game”, och hans lyriska hyllning till Peter Robinsons fotografiska gärning tyder på en själarnas gemenskap mellan de båda: ”Peter Robinson”, skriver Palin, ”understands the heart and soul of the game. His eye is generous, caustic, thoughtful and celebratory and although I feel sure that he is too modest to assume anything conclusive, these photographs offer as subtle and incisive an insight into the appeal of football as you could hope to find. Football Days brings the game to life.”

Valet av omslagsbild var kanske inte lätt, men ter sig på något sätt som självklart. Bobby Charlton ska just slå en hörna för Manchester United mot Ipswish, ungefär 1970. Charlton är motivet, men det är publiken man ser, fantastiska ansikten fyllda av förväntan, kanske oro, men också beundran. I bildens högra sida står en annan Bobby, en engelsk polisman med ett vakande öga över publiken. En lysande komposition. På omslaget är polismannen bortskuren, med bilden finns med inne i boken också.

Bobby Charlton
Ipswich Town
c 1970

Tillfrågad om sitt starkaste fotbollsminne svarar Robinson beklagande att det är katastrofen på Heyselstadion den 29 maj 1985, då 39 människor dog och 376 skadades som ett resultat av sammanstötningar mellan Liverpool- och Juventusanhängare, innan matchen mellan dessa lag skulle avgöra det årets Europacupfinal.

European Cup Final
Belgian riot police baton charge against Liverpool supporters
Heysel Stadium, Brussels, Belgium
29 May 1985

”Thirty nine deaths at a football game as a result of British hooliganism is an outrage”, menar Robinson i intervjun, ”a disgrace and whatever unease I may have about showing such a picture [se nedan] is overcome by the need for expressing why this can never be allowed to happen again.”

Heysel Stadium
29 May 1985

Vi får två lägesrapporter från en av fotbollens giganter, Johan Cruyff. Den 13 april 1980 spelade Cruyff för Washington Diplomats, och på RFK Stadium i Washington DC springer han gatlopp mellan två rader av cheerleaders.

Johan Cruyff, Washington Diplomats
RFK Stadium, Washington DC, USA
13 April 1980

Åtta år senare kommer Cruyff som manager för FC Barcelona, ett lag i djup kris. Cruyff erbjuder en tuff ny regim, och under hans åtta år i klubben tar FC Barcelona fyra spanska ligaguld och ett antal eurpeiska cupsegrar. På bilden nedan från april 1991 har det bara gått ett par månader sedan hans första hjärtinfarkt.

Johan Cruyff
Barcelona manager
Barcelona v Juventus
European Cup Winners Cup
Semi-Final 1st leg
Nou Camp
10 April 1991

Bilden nedan ger en antydan om bredden på Peter Robinsons uppfattning av fotbollskultur.

Porto FC, Portugal
Ticket Window

Robinson har täckt händelser på och runt fotbollsplaner med sina kameror i 38 år, i bortåt 100 länder, från VM-finaler till division x-matcher på engelska landsbygden. Han kallar Football Days sin fotografiska biografi, och det är en mångsidig bild av fotbollens värld man som läsare får sig till livs. Det är därför beklagligt att kvinnofotbollen fått en så beklämmande svag representation. Endast en av ca 400 bilder, och den ser dessutom ut så här:

Women’s World Cup Final
USA v China
USA Women’s team during the playing of
The Stars and Stripes
Los Angeles
10 July 1999

Bildmaterialet i boken består i bara mycket begränsad utsträckning av konventionella actionbilder från plan, och när de förekommer, främst i kapitlet ”Pitch”, så har de mycket substans utöver det vanliga, som nedanstående tidiga foto är ett bevis på.

The City wall
(Left to right): Arthus Mann, Alan Oakes, Colin Bell, Mike Summerbee
Manchester United v Manchester City
Old Trafford

c 1968

Kapitlet ”Politics” är intressant, med bilder av bl a Havelange och Clinton, klotter från Falklandskrigets dagar, bilder av Lennart Johansson (representerad med inte färre än tre bilder) och denna bild med en ständigt aktuell figur i centrum.

AC Milan win European Cup
v Steaua Bucharest
Barcelona, Spain
Centre is Silvio Berlusconi
24 May 1989

Sverige är ganska flitigt med i Robinsons bokslut. På en bild ligger Martin Dahlin med en handduk över huvudet och benen upp på en bänk; bilden är från VM i USA 1994. Lennart Johansson, vår internationellt mest framgångsrike fotbollspamp är som sagt med tre bilder en av de flitigast avbildade över huvud taget. Och så förstås, i kapitlet ”Fame”, vår främste export på managementsidan – Svennis himself, på denna underbara bild från VM i Japan nu senast. Matchen mot Brasilien blev det engelska landslagets sista i det VM-slutspelet.

Sven-Goran Eriksson’s face on scoreboard
England v Brazil
2002 World Cup
Shizuoka, Japan
21 June 2002

Peter Robinsons Fotball Days är ett måste för den som älskar fotboll. Bilderna, var och en för sig och ännu mer alla tillsammans, fångar fotbollens essens och förlöser den i åskådarens medvetande. Det är en vacker bok, generös och ändå förhållandevis billig. Ordinarie pris är £30, lite drygt 400 SEK, men beställ den från Amazon.co.uk så kostar den bara £21.