ISSN 1652–7224   :::   Publicerad den 18 januari 2005
Klicka här och läs mer om fotboll på idrottsforum.org
En kärlekshistoria med förhinder

Kjell E. Eriksson
idrottsforum.org”Some people believe football is a matter of life and death. I'm very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.” Bill Shanklys klassiska bedömning av fotbollens betydelse bekräftas dagligen och stundligen över hela världen. Förutom att vara världens största idrott så är det den idrott som väcker de starkaste känslor. Fotbollen både förenar och åtskiljer folk, den både höjer moral och lockar fram de mest primitiva instinkter, den framkallar både lyckokänslor och depression. Och bakom alla dessa ytterligheter ligger något som skulle kunna kallas kärlek till sporten.

Kärlek till fotboll är drivkraften bakom Fotboll. En kärlekshistoria av Petter Karlsson och Lars Fahlén (Bokförlaget Max Ström 2004). Karlsson och Fahlén, med bakgrund i svensk dags- och kvällspress, formulerar sin kärleksförklaring till the beautiful game i huvudsak med hjälp av bilder. De har plöjt genom diverse bildarkiv och kontaktat fotografer runt om i Sverige och vaskat fram dryga sjuttiotalet bilder från 1892 och in på vårt nuvarande sekel som på olika sätt beskriver fotbollens känslomässiga karaktär och som, inte nödvändigtvis var för sig men väl tillsammans, kan sägas uttrycka kärleken till fotbollsspelet.

Varje bild beledsagas av en kortare text av Karlsson som inte alltid har någon direkt koppling till bilden, utan som beskriver en känsla eller stämning, eller som berättar en anekdot eller, ibland, redogör för bakgrunden till den avbildade händelsen. Det är inga stilistiska pärlor, dessvärre, dessa små stilövningar. I ett kort förord redovisar Karlsson sitt historiska förhållande till fotbollen, hur han såg TV-sändningarna från fotbolls-VM 1974 via kikare när den grymma modern tvingade honom ut i solskenet; hur han spelade korpfotboll i Vatikanen; hur han som vuxen försjunker i gamla Buster-tidningar vid ett besök på vinden.

Det är Fever Pitch möter Manchester United Ruined my Wife – men i kvadrat, ytligare, och utan humorn, distansen och problematiseringarna, och som inte fullt lika bedårad av fotboll blir man lite betänksam. Bildtexterna andas samma iver att förmedla kärleksbudskapet, ibland lite sökt i förhållande till bilden, men inte sällan i god överensstämmelse; bildurvalet följer samma kärlekens princip som texterna. Och när det gäller bilderna fungerar det. De har hög trivselfaktor, och älskar man fotboll så är detta rätt slags bok. Här finns inga ifrågasättanden, här finns bara fans, inga huliganer, här förknippas småkillars och småtjejers skogsbrynsfotboll med hårt kommersialiserad professionell elitfotboll, utan närmare eftertanke eller diskussion.

Så för den redan frälste, för fotbollsnostalgikern finns här bilder som förtjusar, bilder att le och skratta åt – och med. Vi återger några av dem dem nedan, i vissa fall med hela eller del av den åtföljande bildtexten. Vårt lilla bildurval är slumpmässigt, men häri följer vi bokens exempel; bilderna är nämligen presenterade utan synbar ordning eller tematik, vilket känns lite väl laidback. Men först några ord om boken som produkt. Den skulle ha kunnat gjorts som en klassisk coffee table-bok, stort format, glansigt skyddsomslag på vackert bunden pärm och med lite lätt glättat papper i inlagan. Förlaget har istället valt en budgetvariant, 20 x 24 cm, omslagstryck på kartongen, och matt papper. Å andra sidan har boken ett ordinariepris på rimliga 260 kr (se dock nedan för billigare inköpsalternativ).

Och här nu några smakprov.


Gamla Ullevi, Göteborg 1999. Foto: Niklas Maupoix


”Gärdsgårdslaget Gyllebo IF beslöt att skramla ihop till en flaska champagne efter varje match de förlorade säsongen 1979. Det blev 16 raka buteljer innan trenden äntligen bröts med en seger med 2–1 mot Baskemölla den 1 september. När domaren blåste av matchen rusade spelarna in i omklädningsrummet, länsade förrådet och lät korkarna flyga mot himlen.”
Gyllebo, Österlen 1979. Foto: Per Lindström


Valhalla, Göteborg 1914. Foto: Kamerareportage


”Målvakten är fotbollens ensamme örn; en flygande särling,
ett original som ofta går sin egen väg.”
Gamla Ullevi, Göteborg 1946. Foto: Kamerareportage


Öxabäck 1968. Foto: Bernt Ragnarsson


”Vad händer med grabben om någon sätter en rökare i krysset? Och hur kom han dit egentligen? Den fridfulla sommarbilden för tankarna till Degerfors och gamle målvaktslegenden Skjorta Bergström. Under anfallen kunde han plötsligt släppa bollen med blicken och istället klänga upp och hänga i knävecken i ribban. Varför gör du så, Skjorta? undrade någon. ’För att ongera ska ha lite sköj!’ Det var Skjorta som under en en landskamp mot Finland limmade ett stenhårt skott, rullade tillbaka bollen till den finske centern och skrek: ’Alle löse går öm!’ Varvid finnen blev så chockad att han missade en gång till. En annan gång lyfte han på kepsen och släppte avsiktligt in en bakåtpassning av Bertil Nordahl.
Bara för att jävlas.”
Västerås 1987. Foto: Lennart Hyse


 

www.idrottsforum.org  |  Redaktörer Bo Carlsson & Kjell E. Eriksson  |  Ansvarig utgivare Aage Radmann