Bakom kulisserna i dansk elitfotboll

Mattias AnderssonNär man sätter sig ner och ska avnjuta en bok om fotboll, hade titeln Spillet af FCK kanske känts bättre än Spillet om FCK, men här är det spelet bakom kulisserna – med pengar, makt, svek och intriger – som granskats av de båda journalisterna Christian Thye-Petersen och Kasper Steenbach. FCK som boken handlar om är det danska fotbollslaget FC København. FCK bildades så sent som 1991, men har under sin korta tid blivit ett av de ”stora” lagen i både dansk och nordisk fotboll, med ambition att bli det samma även i Europa. Dock ska det påpekas att klubben hamnat i blickfånget mer på grund av sina ekonomiska bedrifter än för sina fotbollsmässiga resultat. Just FCK:s ekonomi ses av många som ett föredöme och idag vill de flesta nordiska lag antingen vara som FCK eller hänvisa till klubben då de vill utveckla sin arena eller sin egen klubbs ekonomi.

Efter att ha läst boken får man klart för sig att det inte alltid har varit guld och gröna skogar. Under resans gång har klubben varit otroligt nära att försättas i konkurs och endast ekonomiskt trolleri, personliga lån och vilda, men lyckade, chansningar har räddat klubben. Folket kring klubben har aldrig varit rädda för att chansa eller ge sig på stora riskfyllda projekt.

FCK bildades genom en sammanslagning av de professionella avdelningarna i de två Köpenhamnsklubbarna KB och B 1903. Redan i inledningen av boken, och av klubbens historia, startar förhandlingar, ”hemliga” möten och tvister. Här får man ta del av hur olika personers inflytande och personliga meningar måste lösas och sammanfogas för att projektet ska gå igång. Redan åren innan har det pågått samtal mellan olika falanger om bildandet av en storklubb från centrala Köpenhamn som motvikt till det framgångrika Brøndby, som kommer från de södra förorterna. Dock har tradition och diverse personkemier inte stämt överens och alla tidigare försök har misslyckats.

En av de första konflikterna efter bildandet rör vilket företag som ska vara huvudsponsor. Det handlar om Codan (försäkringar), B 1903:s tidigare sponsor, eller Danica (försäkringar) som kommer från Balticakoncernen med förgreningar in i Parken och i KB-lägret. Det hela slutar med att Codans direktör Peter Zobel blir ”arg” och vänder sina blickar mot Brøndby, där han inleder ett framgångsrikt samarbete som står sig än idag. Han lär vid kursändringen ha sagt ”då tar vi det där Brønshøj istället”, vilket är ett tydligt tecken på ett fotbollsmässigt ointresse, men även på de spel och intriger som aldrig annars kommer till allmänhetens kännedom.

När det talas om FCK måste Flemming Østergaard, även kallad Don Ø., nämnas. Østergaard är affärsman och chef för danska Kinnarps. Han lämnade Lyngby BK och sitt engagemang i klubben för att kunna förverkliga sina visioner på ett ställe (FCK) där det kunde lyckas. I Danmark är Don Ø. är en personlighet som man antingen gillar eller ogillar; det verkar inte finnas några mellanlägen. Av en del beskrivs han som maktlysten och målmedveten, av andra som ambitiös och pålitlig. I FCK:s historia, och framförallt Østergaards karriär, kunde affären kring Brian Laudrup blivit den största bedriften, men med facit i hand, som ett resultat av en väldigt underlig paragraf godkänd av Østergaard, blev det snarare tvärtom. Laudrup lämnade FCK efter 6 månader, vilket resulterat i att familjen Østergaard undvikit att hälsa på släkten Laudrup i den franska semesterort där de båda bor, för övrigt densamma som en del hävdar att Østergaard flyttade till i syfte att komma familjen Laudrup nära vid affärens begynnelse.

När jag läste boken slog det mig direkt hur likt en dokusåpa det hela var, med alla intriger och spel som vanliga supportrar aldrig får ta del av. Vidare handlar det om konflikter mellan individer där den personliga prestigen verkar gå före det bästa för klubben. Boken är väldigt bra skriven och innehållsrik. Ambitionen har varit att låta alla komma till tals i olika ämnen eller händelser. Övriga ämnen som det skrivs om är köpet och övertagandet av Parken, misslyckade sportdirektörer, ekonomin, märkliga avtal, misslyckade spelar- och tränarvärvningar.

Alla som ser FCK som ett mål eller förebild bör läsa och bergrunda vad som står skrivet i boken, och sedan i lugn och ro och fundera om det är värt priset att lyckas…

Mattias Andersson är student vid Idrottsvetenskapliga programmet, Malmö högskola.


Beställ boken hos ibooks.dk

boken

Christian Thye-Petersen & Kasper Steenbach
Spillet om FCK
JP Bøger 2002

läs också

”Kommersiali-
serad idealism” av Kamras, Ovin och Persson, på idrottsforum.org