ISSN 1652–7224   :::   Publicerad den 1 november 2006
Utskriftsvänlig pdf-fil

Cheerleading är en inte helt okomplicerad företeelse. Dallas Cowboys Cheerleaders kom fram som ambassadörer för sitt lag, men i traditionell kvinnoförnedrande stil, lättklätt, bildskönt och anonymt. Sedan dess har det kommit en etnologisk studie av fenomenet, en Hollywoodfilm om en cheerleadertävling, och nu, från Human Kinetics, en teknikbok i ämnet, Complete Cheerleading av Justin Carrier och Donna McKay, med över 100 hopp av olika slag och andra tekniker för att bli framgångsrika hejarklacksledare. Bosse Carlsson har studerat boken.

Allt om cheerleadingtekniker

Bo Carlsson
Idrottsvetenskap, Malmö högskolaJustin Carrier & Donna McKay
Complete Cheerleading
241 sidor, hft., ill.
Champaign, IL.: Human Kinetics 2006
ISBN 0-7360-5739-0

”Riv pyramiderna”, skrev SAS-chefen Jan Carlsson i början av 80-talet. Nej, bygg pyramider – i varje fall om man ska följa Dallas Cowboys Cheerleaders – ikonernas ikoner! Men det finns många fler av den här typen pyramidbyggare, närmare bestämt fyra miljoner amerikaner. De som följt Madonna, och speciellt hennes liveturnéer eller videos, förvånas säkert inte över att hon varit en duktig cheerleader. Däremot blir man mer överraskad av att Samuel L. Jackson var cheerleader i unga år. Detta rön, som Natahalie Guice och Pamela J. Bettis erbjuder i sin förhållandevis intressanta etnologiska studie av den amerikanska cheerleadingkulturen, rör sig onekligen om nyttig allmänbildning – som kan bli användbar när man spelar TP. Vetskapen om att en av Pulp Fiction-idolerna sysslat med denna sport eller underhållning ger dessutom helt nya dimensioner till fenomenet ”cheerleading” och kan kanske rent av fånga ytterst maskulina grabbars intresse. Det kan här påpekas, vilket jag läst i Guice och Bettis bok, att i ett historiskt perspektiv (135 år) är det inte märkligt med män, eftersom det tidigt var ”förbjudet” (dock inte i rättslig mening) för kvinnor ”to cheer”. Det är först på 60- och 70-talet som cheerleading blev allt mer sexifierat och kommersialiserat.

För den som nu blir ”såld på idén” och vill lära sig ”hur man gör” har Human Kinetics gett ut en utmärkt bok på ”over 100 jumps, stunts, tosses, and other skills for events and competitions”. Boken, eller rättare manualen, är på 250 sidor, är fylld av illustrativa fotografier, som inte är speciellt kommersialiserade eller sexifierade. Här visas olika armrörelser, hopp och pyramider, samt mycket utförliga instruktioner hur man gör rätt, men även vilka fel som kan uppstå, och vilka korrigeringar som kan bli nödvändiga.

Efter en genomgång av manualen, och dess fysiska aktiviteter, blir man säkert expert på pyramider, och då vill man troligtvis ha nya utmaningar. Varför inte motorcyklar? Nu gäller det bara att sälja in idén till Hells Angels och andra ”tuffsingar” - vilket sannolikt Mr. Jackson kan bidra till. Tänk er en pyramid av Harley Davidsonbågar eller SWATar…©   Bo Carlsson 2006


Köp boken från Adlibris.se

Kjøp boken fra Akademika.no

Køb bogen fra Saxo.dk


www.idrottsforum.org  |  Redaktör Kjell E. Eriksson  |  Ansvarig utgivare Aage Radmann