En hyllning till norsk radiosport

Ragnhild Thomsen


Magiske Øyeblikk er Norsk Rikskringkastings (NRK) hyllest til sin egen radiosport, og byr på 70 historiske høydepunkter. Disse kan man høre på medfølgende CD-plater samtidig som man leser om omstendighetene rundt idrettsarrangementene eller radiooverføringen av dem.

Magiske Øyeblikk handler for det første om radiohistorie. Lydkuttene demonstrerer både en teknisk og innholdsmessig utvikling innen radiovirksomhet fra 1936 og fram til i dag, og i teksten kan vi lese om forbedring av utstyr, økt bruk av utegående reportere og introduksjonen av trådløs overføring.

For det andre byr boken på sportshistorie. Begivenhetene som presenteres er de største norske idrettsprestasjonene de siste 70 årene, og også noen utenlandske bragder trekkes fram fordi de markerer høydepunkter i NRKs radiosport.

Sist, men ikke minst, handler Magiske Øyeblikk om radiosportens historie – vel å merke den radiosporten som NRK har stått for. Teksten gir oss innblikk i både produksjonsvilkår, sportsmedarbeidernes personligheter, interne stridigheter og radiosportens posisjon i NRK-systemet. Informasjonen er ikke nødvendigvis poengtert og mye må leses mellom linjene. Vi får likevel et glimt av hvordan radiosporten gjennom årene har økt i legitimitet og prioritering innad i NRK, eksempelvis ved at den omsider rikket ved de urørlige nyhetssendingene. Mens det i 1997 var uaktuelt å avbryte distriktsnyhetene for å sende direkte Bjørn Dæhlis seiersløp i ti kilometer langrenn under ski-VM, flyttet man faktisk nyhetssendingene fra P1 til P2 da Andrine Flemmen tok sølv i storslalåm under alpin-VM to år senere.

Det hadde imidlertid vært spennende å få vite mer om rammene rundt NRKs radiosport, og det man savner i Magiske Øyeblikk er en større grad av kontekstualisering. Hvordan har man eksempelvis taklet konkurransen fra tv og fra konkurrerende radiokanaler? I hvilken grad har den stadig økende markedsorienteringen innad i NRK satt sitt preg på radiosporten? Slike spørsmål blir dessverre ikke besvart, men det er heller ikke bokens anliggende å gjøre. Den er ingen kritisk, vitenskapelig gransking av NRK Radiosportens virksomhet, men en informativ og underholdende hyllest til sporten og dens medarbeidere. Magiske Øyeblikk er en festbok som henvender seg til en bred målgruppe og er beregnet på alle med en viss interesse for radio og sport. Den presenterer 70 viktige øyeblikk i norsk idrett og norsk radiohistorie i form av underholdende lydklipp, en raus mengde illustrasjoner, et lettlest språk og en luftig layout. Ut fra intensjonene innfrir Magiske Øyeblikk ens forventninger på svært tilfredsstillende vis.

Ragnhild Thomsen är mastergradsstudent i medievetenskap vid Universitetet i Bergen.


Köp boken från Akademika.no.Arve Fuglum
Magiske øyeblikk: Høydepunkter fra NRK Radiosporten gjennom 70 år
Oslo: N.W. Damm & Søn 2003