Utlagd 9 december 2003
Nu kan Lundqvist ge Liv på käften
i nya NHL 2004


Victor JohanssonNu har det kommit ännu en upplaga av EA Sports NHL serie. Spelet har tidigare bara handlat om NHL men nu för första året ingår även Elitserien och finska och tyska ligan. Dessutom finns det 39 internationella landslag. När jag först såg spelet var min första tanke ”Skandal, ingen Mats Sundin på framsidan i år heller”. Men trots detta faktum är NHL 2004 ett mycket prisvärt spel.

EA Sports har förbättrat spelargrafiken och även utseendet på menyerna (nu kan man själv välja låt som ska spelas). Men den stora satsningen i NHL 2004 är det tuffa spelet. EA går ut med slogan ”Gloves off hockey”, vilket säger rätt mycket om spelet. Nu är slagsmålen mycket grövre och byggs upp av små incidenter i matchen. Inte bara slagsmål ingår i kategorin tufft spel, utan även mer närkamper vid sargen och stenhårda tacklingar (mätare på kraften). Därför har EA satt en åldersgräns på 12+ för sitt spel; ganska onödigt tycker jag.

I NHL 2004 finns det många olika sätt att spela på. Man kan spela vanliga träningsmatcher, säsonger eller slutspel. Dessutom går det att spela online mot sina kompisar eller spela turneringar mot folk i andra länder. Det nya sättet att spela på är Dynasty Mode, där det gäller att göra ditt bottenlag till ett topplag som ständigt är med och slåss om bucklan. Du måste ta hand om lagets finanser, eventuella spelarinköp och även lägga upp träningsschema för spelarna. Dynasty Mode är för spelaren som inte bara vill stressa sig igenom en säsong, utan för den som vill sitta och ”pilla” med träningsscheman för att kunna känna att man själv har byggt ett storlag.

Skotten har blivit väldigt mycket mesigare för att ge plats åt den tuffa hockeyn. Detta är ett stort minus. Det man alltid blev gladast över var ju när man hade skjutit ett stenhårt slagskott som borrade sig in i vänstra krysset med en av sina backar från blåa linjen. Slagsmålen kommer inte ens i andra hand av de roligaste sakerna med NHL. Därför är det synd att EA har satsat så mycket på tufft spel.

Den absolut roligaste saken med denna upplagan är att målvakterna kan slåss med varandra, en sak som man aldrig kunde tänka sig tidigare. Detta är ett av de största plusen med spelet.
NHL är ganska krävande för din dator så du måste ha en bra och uppdaterad maskin annars kommer det inte att fungera felfritt. Har du ett operativsystem sämre än Windows 98 så kommer det inte ens att gå att installera. Även bra datorer kan ha svårt att få NHL 2004 att fungera.

NHL 2004 är ett mycket bra och snyggt spel (om man har den rätta datorn). Ett mycket pålitligt spel (man vet vad man får) både för spelaren som gillar slagsmålen och den som gillar att bygga lag. Så alla hockeyintresserade kommer nog att gilla det här. Ännu ett bra spel från EA Sports, som alla andra år. Tills nästa år kanske de till och med förbättrar skotten –hur bra kommer det att bli då?

Victor Johansson är 16 år, e-sportare och innebandyspelare i Limhamns IF. Läs hans recension av NHL 2003.

Beställ spelet hos EA Sports

spelet

NHL 2004
EA Sports 2004