ISSN 1652–7224   :::   Publicerad den 18 januari 2006
Läs mer om dans på idrottsforum.org

Konståkning, kön och mening

Helle Winther
Institut for Idræt, Københavns UniversitetLiksom för Helle Winther, som här recenserar Ellyn Kestnbaums Culture on Ice: Figure Skating and Cultural Meaning, så väcker hos tjänstgörande redaktör tanken på konståkning fascinerande barndomsminnen av kvinnor i korta, och så småningom också färgrika, kjolar. (Många svenskar minns nog med förtjusning sportjournalisten Bengt Grives fantastiska försök att för tittarna framför svartvita TV-apparater beskriva just kjolarnas färgrikedom.) Mycket riktigt handlar också Kestnbaums bok om just könsroller och sexualitet som viktiga beståndsdelar i konståkningens kulturella mening. Detta är också det som enligt vår recensent lyfter boken från kunnigt genomförd idrottsmonografi till en teoretiskt livaktig och intresseväckande, ja, rentav utmanande idrottsvetenskaplig essä.Ellyn Kestnbaum
Culture on Ice: Figure Skating and Cultural Meaning
368 sidor, hft.
Middleton, CT: Wesleyan University Press 2003
ISBN 081956642X

Barndomserindringer om fascinationer af kvinder i korte farverige skørter, der snurrer rundt og rundt. Lette kvindekroppe der svæver i luften på håndfladerne af elegante, stramtklædte muskuløse mænd, der mestrer den svære kunst samtidigt at danse i flyvende fart henover isen, toner frem for mit indre øje, mens jeg læser Ellyn Kestnbaums værk Culture on Ice: Figure Skating & Cultural Meaning. Kestnbaums bog søger at være brobygger mellem teknisk viden og kulturteori for at syntetisere forskellige perspektiver på kunstskøjteløb.

Hun søger at analysere generelle trends og specielle begivenheder, der har tilført kunstskøjteområdet mening særligt omkring årtusindeskiftet. Kestnbaum søger ikke at komme med definitive svar, men derimod at åbne for at læseren kan tilegne sig en rigere forståelse for kunstskøjteløb som både kompleks sportsgren og kunstart. Da kunstskøjteløb med sine fysiske og atletiske elementer er konkurrenceorienteret falder det under kategorien sport og de kvantitative diskurser, der forbindes med ”something to do”. Samtidigt har kunstskøjteløb dog også væsentlige kvalitative æstetiske elementer, som bl.a. har udviklet sig til rene performances fra pionererne Jackson Haidnes og Charlotte Oelschlagel til nutidens omrejsende Holyday on Ice shows.

Kestnbaum bevæger sig elegant bogen igennem mellem tekniske termer, konkrete begivenheder, en detaljeret guidning gennem kunstskøjteløbets historie og ikke mindst analyser af, hvordan kønnet iscenesættes på isen. Her er specielt kapitlerne om kritikken af skøjteløbets kvindeideal og kapitlet ”Masculinity on the Edge” vellykkede. Forfatteren afdækker komplekse og spændende konstruktivistisk inspirerede analyser af, hvordan maskulinitet og femininitet fremstilles. Hun skitserer, hvordan denne fremstilling har afgørende betydning og sammen med den tekniske præstation præger såvel dommernes vurderinger som publikums fascination. Netop fordi Kestnbaum er så nuanceret og teoretiske velfunderet vækker hun hele tiden læserens nysgerrighed og lyst til at læse videre.

Bogen handler på grund af kønsrolleanalyserne af femininitet, maskulinitet, homoseksualitet og ”parret” om meget mere end kunstskøjteløb og kan derfor også læses af alle, som er interesserede i kønsforskning. Forfatteren beskriver, hvordan det i kunstskøjteløbets verden ikke kun handler om hvordan kønnet fremstilles, men også hvordan beskuerne oplever det. Her tager hun udgangspunkt i en filmfaglig frase af Laura Mulveys, som skitserer klichéen om at påskønnelsen af skøjteløbet for dets skønhed og ekspressivitet indebærer en tendens til at forbinde skøjteløb med femininitet i overensstemmelse med de vestlige konventioner om blikkets bevægelse. I den vestlige konvention er det maskuline forbundet med det aktive og akten ”at se”, mens det at ”blive set på” er forbundet med det passive - og feminine. På befriende vis nuancerer Kestnbaum denne ensidige dynamik. Kvinder ser på mænd og kvinder ser på andre kvinder, såvel som mænd ser på andre mænd. I kapitlet ”Intimate Pleasure – Skating Fandom” beskriver hun i forhold til dette på humoristisk og befriende vis, hvordan en gruppe kvinder ser en gruppe skøjteløbende mænd udføre aggressive og halsbrækkende spring i en aura af testosteron, hvorefter en af kvinderne udbryder: ”Dette er som pornografi for kvinder”.

For de som går mere op i at fordybe sig i kendskabet til de tekniske detaljer i kunstskøjteløb afsluttes bogen med forklaringer på begreber som mohawk, choctaw, forward spins, backward spins, scratchspin, broken leg spin og camel spin for kun at nævne nogle få. Alt i alt favner bogen bredt, og man kunne måske fristes til at sige, indimellem for bredt. Omvendt er den så godt struktureret, at den enkelte læser selv kan vælge hvilket fokus vedkommende vil fordybe sig i.

Mine barndomserindringer har fået sig nogle rysteture bag om det blankpolerede glansbillede.


©  Helle Winther 2006


Köp boken från AdLibris.se

Kjøp boken fra Akademika.no

Køb bogen fra Samfundslitteratur.dk


www.idrottsforum.org  |  Redaktör Kjell E. Eriksson  |  Ansvarig utgivare Aage Radmann