ISSN 1652–7224 ::: Publicerad den 12 december 2008
Utskriftsvänlig pdf-fil
Läs mer om fotboll på idrottsforum.org

I år är det 100 år sedan Sveriges herrfotbollslandslag spelade sin första landskamp. Den 12 juli det året mötte svenskarna Norges landslag i match på Balders Hage i Göteborg. Det blev aldrig riktigt spännande, 5–2 i halvtid blev 11–3 vid full tid – till di svenske. Vi kan väl inte riktigt leva på det resultatet längre, men det var onekligen en smakstart för svensk landslagsfotboll, som ju därefter upplevt både höjdpunkter och bottennapp under de här 100 åren. Sverige ligger i skrivande stund på 29:de plats i FIFAs världsranking för herrlandslag; Norge ligger för övrigt på plats 54. Och hyllas den som hyllas bör: Jesper Högström följer landslagets öden och äventyr under dess första sekel i Blågult: Fotbollslandslaget genom 100 år (Offside), som Annika Eliasson läst och njutit av – inte minst för Högströms vackra språk.

Heja Sverige, friskt humör...

Annika Eliasson
Annika Eliasson Academic E-learningJesper Högström
Blågult: Fotbollslandslaget genom 100 år
230 sidor, hft.
Göteborg: Offside 2008
ISBN 978-91-85279-08-1

I Blågult – fotbollslandslaget genom 100 år ger Jesper Högström en initierad inblick i det svenska fotbollslandslagets öden och äventyr alltsedan den första landskampen mot Norge 1908. Även om en hel del redan är bekant för den som läst Torbjörn Anderssons Kung Fotboll och Tomas Petersons Den svengelska modellen, så bidrar Jesper Högström med ett eget perspektiv genom att fokusera på just landslagsfotboll. Både Andersson och Peterson, och många andra källor han bygger sin framställning på, får för övrigt sitt erkännande i den genomarbetade källförteckningen.

Varför då fokusera på landslagsfotboll? Givetvis är sommarens EM en bidragande orsak, som gör boken lättsåld just i år, men samtidigt är det alltså 100 år sedan den första landskampen. Att ett landslag i en stor folksport som fotboll också kan betraktas som en nationell symbol av nästan samma dignitet som flagga och nationalsång är något som Högström förefaller självklart medveten om. I vart fall så anknyter han gärna till utomidrottsliga företeelser – från Amaltheamännen till våra dagars globalisering – i sin framställning, något som gör det lätt att dra paralleller mellan landslagets utveckling och samhällsutvecklingen i stort. Samtidigt som Högström, som den fotbollshistoriker han är, skriver detaljrikt om enskilda matcher och händelser, så får jag ändå en känsla av att han haft en bakomliggande struktur om landslagsfotbollen som uttryck för social förändring som han velat visa på. Tyvärr kommer inte detta riktigt upp till ytan i boken, något som kanske hade kunnat göra den ännu mer intressant.

För det här är en intressant bok! Till detta bidrar också sammanställningen av herrlandslagets resultat i alla internationella turneringar det deltagit i (även kvalspelsresultaten). En ytterligare bonus är de elva landslagsuppställningar, allt från OS 1924 fram till EM 2004, som avslutar boken. Dessutom har Högström ett språk som är så vackert att man knappast (utan tvingande skäl) lägger ifrån sig boken innan den är slut – han reser sig över de allra flesta fotbollsskribenter och kan rentav tävla med självaste Mats Olsson. Att han sedan valt att lägga sin möda på herrlandslaget må väl vara författarens val – jag skulle gärna vilja läsa en lika genomarbetad bok om damlandslaget, men det är kanske inte Jesper Högströms sak att skriva den…© Annika Eliasson 2008


Köp boken från Bokus.se

Kjøp boken fra Capris.no
Køb bogen fra Adlibris.dk
Buy this book from Amazon.co.uk
Buy this book from Amazon.com

www.idrottsforum.org | Redaktör Kjell E. Eriksson | Ansvarig utgivare Aage Radmann