ISSN 1652–7224 ::: Publicerad den 29 oktober 2008
Utskriftsvänlig pdf-fil
Läs mer om ishockey på idrottsforum.org

International Ice Hockey Federation, IIHF, grundades den 15 maj 1908, och firar således, i likhet med många nationella och internationella idrottsförbund och -föreningar i början av det tjugoförsta århundradet, hundraårsjubileum – och i likhet med alla dessa andra förbund och föreningar har man valt att celebrera med en bok om förbundet och den sport det basar över (här får man införa kvalificeringen att NHL, världens viktigaste hockeyliga, står i stort sett helt utanför IIHFs kontroll). Boken World of Hockey: Celebrating a Century of the IIHF (Fenn Publishing) är sammanställd av Szymon Szemberg och Andrew Podnieks, och liknar till det yttre en så kallad coffee table book, men innehåller enligt vår recensent Tobias Stark inte bara vackra bilder och meningslösa fraser, även om den seriöse hockeyforskaren letar förgäves efter fördjupad kunskap om sporten och dess samhälleliga kontext.

Hockeyjubileum

Tobias Stark
Avdelningen för idrottsvetenskap, Institutionen för pedagogik. Växjö universitetSzymon Szemberg & Andrew Podnieks (red)
World of Hockey: Celebrating a Century of the IIHF
228 sidor, inb., ill.
Bolton, ON: Fenn Publishing 2007
ISBN 978-1-55168-307-2

I år (2008) fyller Internationella Ishockeyförbundet 100 år. Som ett led i firandet har jubileumsverket World of Hockey. Celebrating a Century of the IIHF sammanställts under ledning av Szymon Szemberg och Andrew Podnieks. Till sin hjälp har de haft åtta skribenter, varav bland annat de flitiga svenska ishockeyskribenterna Patrick Houda och Birger Nordmark kan nämnas.

Verket är uppdelat i tre större delar. Del 1 består av 13 kapitel, där ishockeyns historia tecknas i kronologisk ordning. Berättelsen tar avstamp i den första regelrätta ishockeymatch som sägs ha spelats (en tilldragelse som ägde rum den 3 mars 1875 i Montreals luxuösa inomhusarena Victoria Skating Rink) och rundas av med en redogörelse för de stora mästerskapsturneringarna åren 2006-2008 (där bland annat en extensiv skildring av Tre Kronors lyckosamma säsong 2005-2006, då man som första lag i historien bärgade både VM- och OS-guld, ingår). Däremellan hinner man för övrigt ta upp sådant som sovjetishockeyns framgångsrika efterkrigsperiod, då man närmast prenumererade på VM- och OS-titlar, TEAM USA:s sensationella seger över den ryska björnen i Lake Placid 1980, liksom damishockeyns framsteg globalt sett åren 1990-2008. Insprängt i den löpande, kronologiska, framställningen finns alltemellanåt faktarutor där tongivande spelare och ledare porträtteras i nekrolog- eller intervjuformat (Paul Loicq, Jaroslav Drobny, Börje Salming, Jari Kurri, Viktor Tikhonov, Haley Wickenheiser med flera).

Del 2 är rubricerad ”The IIHF and its members” och rymmer kortfattade redogörelser för ishockeyvärldens alla medlemsnationer. Här finns även en sammanställning av förbundets alla presidenter och kongresser, en lista över medlemmarna i ”Triple Gold Club” (VM-, OS- och Stanley Cup-mästare), en tidslinje för internationell ishockey, samt IIHF:s rankinglista över världens bästa ishockeynationer, för män och kvinnor, anno 2007.

Del 3 är en statistisk del där resultat och tabeller för alla Världsmästerskap och OS-turneringar radas upp tillsammans med de större internationella utmanarturneringarna Summit Series, Canada Cup och World Cup.

Boken är elegant formgiven, layouten är stilren och klädsam. Textmaterialet kompletteras på ett utomordentligt sätt av ett förstklassigt bildmaterial (matchfoton, lagbilder, laguppställningar, tavlor mm) som på ett sällan skådat sätt verkar för att ge eko av historiens vingslag. Det gäller inte minst bilden där ett par ynglingar spelar ishockey, samtidigt som två kvinnor och en man figuråker, inför ögonen på en knapp handfull åskådare, i Berlins utbombade Sportpalast, någon gång sent på året 1943.

Tonen i framställningen är annars uppsluppen och förnöjsam. Fokus ligger på ishockeyn som idrottslig praktik (matcher, turneringar mm), endast i undantagsfall och fragmentariskt redovisas sociala förhållanden och större historiska meningssammanhang som kan tänkas ha påverkat utvecklingen. Det hade knappast heller varit att vänta i ett jubileumsverk av detta slag. Något jag saknar är emellertid direkta inblickar i “spelet bakom kulisserna” på förbundsnivå. Några sådana erbjuds knappast. Den historieintresserade som läser boken med griniga ögon kan dessutom “ojja sig” över en viss obalans till förmån för de senaste årens stjärnor och turneringar. Den som söker en genomgripande utredning av ishockeyns historia internationellt riskerar således att bli besviken på verket, men för dem som önskar en lättsam introduktion till ishockeyportens utveckling globalt är det att betrakta som ett tacksamt tillägg till den snabbt växande ishockeylitteraturen.

 


© Tobias Stark 2008


Köp boken från Bokus.se

Kjøp boken fra Capris.no
Køb bogen fra Adlibris.dk
Buy this book from Amazon.co.uk
Buy this book from Amazon.com

www.idrottsforum.org | Redaktör Kjell E. Eriksson | Ansvarig utgivare Aage Radmann