Languages on this page:

idrottsforum.orgs läsare har ställts inför ett antal jubileumsböcker genom åren, dock långt ifrån så många som inkommit till redaktionen från publicitetshungriga jubilarer. Skälet till bortfallet är att det som regel är svårt att hitta recensenter till sådana här böcker. Ett notabelt undantag är jubileumsböcker från fotbollsklubbar, som det är förhållandevis lätt att få recensenter till. Inte sällan går frågan först till fotbollshistorikern Torbjörn Andersson, just nu högaktuell med uppföljaren till avhandlingen Kung fotboll från 2002, ”Spela fotboll bondjävlar!” En studie av svensk klubbkultur och lokal identitet från 1950 till 2000-talets början, som utkom tidigare i år, och som kommer att recenseras på forumet framöver.  Men när det gäller Mikael Hjerpes En kramgo knalle: ... eller konsten att bygga en klubb (Idrottsförlaget) var det faktiskt Andersson som bad att få boken för recension. Att klubbkultur är ämnet för hans senaste forskning blir uppenbart i den kunniga, kritiska och i stort uppskattande recensionen.

Elfsborgshistoria

Torbjörn Andersson
Institutionen för idrottsvetenskap,
Malmö högskolaMikael Hjerpe
En kramgo knalle: ... eller konsten att bygga en klubb
304 sidor, inb., ill.
Västerås: Idrottsförlaget 2010
ISBN 978-91-977326-4-2

Flertalet större svenska klubbar har någon gång verkligen manifesterat sin storhet genom att ge ut någon riktigt pampig jubileumsbok. Denna trend inleddes väl 1991 då såväl AIK som Djurgården gav ut praktalster i samband med att de firade hundra års existens. En storklubb som legat förvånansvärt låg i detta avseende har varit Borås’ och Sjuhäradsbygdens stolthet IF Elfsborg. Detta blev det ändring på förra året när klubben fyllde föga jämna 106 år. Då kom journalisten Mikael Hjerpe i samarbete med Elfsborg ut med ett riktigt praktverk av coffee table-karaktär, En kramgo knalle … eller konsten att bygga en klubb. Det är en trehundrasidig bok med massor av färgbilder och hög papperskvalitet som gör fotografierna rättvisa. Det hela kan ses som en manifestation så god som någon av den ledande roll Elfsborg uppnått i svensk klubbfotboll under 2000-talet. Milstolparna under denna period har varit invigningen av Sveriges första riktigt nya fotbollsarena, Borås Arena 2005, vilken följdes av ett SM-guld 2006. Klubben banade väg med en för svenska förhållanden osedvanlig ekonomisk dynamik och entreprenörsanda. Elfsborg växte under kort tid från att ha varit en anrik mellanstor klubb på nedgång till att bli en storklubb på uppgång.

Elfsborgs snabba kostymbyte märks också i Hjerpes välskrivna bok. Historiken finns där, liksom en fyllig statistikdel, men balansen slår rätt kraftfullt över åt den senaste tidens stordåd. En viss själlöshet och glassighet präglar därmed helheten. Jag har också lite svårt att verkligen fånga klubbens karaktär utifrån denna presentation. Klubben har ju ändå vunnit fyra SM-guld i äldre tider (det senaste av dessa var 1961), men på något vis är det som om klubben inte riktigt färgats av sin historia. Kanske är det också därför som den blixtsnabba expansionen varit möjlig under senare år. Entreprenörsandan tycks vara dagens signum och en vilja att utmana och besegra storstädernas klubbar kan skönjas. Bokens undertitel är ju också ”konsten att bygga en klubb” och mycket kraft går åt till att på personnivå berätta vad nyckelpersoner som ordföranden Bosse Johansson och sport- och klubbchefen Stefan Andreasson betytt för nyordningen. Någon gång blir det väl detaljerat och då kan det låta som följer:

För att skapa lugn i föreningen bestämde sig styrelsen för att lägga tid på ett strategimöte. Bosse Johansson samlade sin styrelse till ett tvådagars möte onsdagen 24 augusti och torsdagen den 25 augusti. Då reste styrelsen till Käringön utanför Orust. Ambitionen var att hitta en modell för att säkerställa föreningens status på lång sikt.

”Det regnar alltid i Borås” är vad många utomstående tror sig veta om staden.
Oftast ges dock intressanta upplysningar som att spelarlönen i snitt verkar ha legat på strax över 100 000 kronor år 2009 (med alla förmåner inräknade). Det är en framgångshistoria som berättas, där kritiken mer ensidigt riktas bakåt mot tidigare styrelser. Å andra sidan tycks kritiken vara befogad och man slås av hur amatörmässigt stora svenska föreningar sköttes under 1990-talet, precis vid den tidpunkt när i princip all europeisk klubbfotboll på alla upptänkliga plan började gasa iväg ordentligt från allsvenskans klubbar. Någon ren panegyrik är det dock inte frågan om. Många insikter ges som borde vara matnyttiga för andra klubbar. Till skillnad från i andra jubileumsliknande böcker ges anekdoten – på gott och ont – en mindre plats. Ett mer seriöst intryck eftersträvas här. Mindre givande är i mitt tycke däremot alla spelarporträtt av den senaste tidens lokala hjältar. Fast möjligt är att just dessa ger mest för den normalintresserade läsaren. Vad jag i viss mån saknar i boken är en ännu tydligare koppling mellan Elfsborg och själva staden Borås. Den senare är väl trots allt en av de gamla svenska industristäder som försöker omvandla sig, men som likafullt har klara imageproblem. ”Det regnar alltid i Borås” är vad många utomstående tror sig veta om staden. Själv gillar jag Borås karaktär av lite brittisk industristad, spetsad med osedvanligt många högkvalitativa offentliga konstverk, men frågan är hur de närmare relationerna mellan klubb och bygd egentligen ser ut? Visst framgår det i boken att Elfsborg är mycket viktig för staden, men resonemangen hade gärna fått utvecklats. Å andra sidan kan man kanske inte begära detta av en dylik bok. För att summera har Elfsborg även på bokfronten rest sig till att framstå som en svensk storklubb.

Hitta bästa pris på boken hos Prispallen.se

Kjøp boken fra Capris.no
Sammenlign priser på bogen hos Pensum.dk
Buy this book from Amazon.co.uk
Buy this book from Amazon.com


www.idrottsforum.org | Redaktör Kjell E. Eriksson | Ansvarig utgivare Kristian Sjövik