Languages on this page:

Tävlingscyklingsentusiasterna vädrar morgonluft. Det är bara lite drygt tre månader till dess att italienska Girot inleder i danska Herning, och sedan kommer Tour de France, vars första sträcka körs i Liège i Belgien den 30 juni, och den sextiosjunde Vuelta a España, som inleds den 18 augusti i Pamplona. Cykelsporten är på frammarsch, trots ihärdiga bakslag i form av rykten om och bevisad dopning. Helt nyligen förlorade den ende spanjor som vunnit samtliga tre tävlingar, Alberto Contador, ett mål i CAS, Court of Arbitation for Sport, och blev därmed av med sina resultat från både Tour de France 2010 och Giro d’Italia 2011 och därtill avstängd över både Girot och Touren 2012. Hur som helst, Bill Sund ser flera tecken på att intresset för cykelsporten växer och vidgas, inte minst i form av en ökad utgivning av litteratur i ämnet. I denna uppdatering recenserar han en historik över just det italienska girot 1909–1970, av amatörhistorikerna och cykelentusiasterna Bill och Carol McGann, The Story of the Giro d’Italia: A Year-by-Year History of the Tour of Italy. Volume One 1909–1970 (McGann Publishing). Det kunde slutat illa, med en historiker av facket som recenserar amatörhistoriker, men det är här uppenbarligen fråga om stor cykelhistorisk kompetens hos författarna vilket kompenserar för bristerna när det gäller redovisning av forskningsläget och tydliggjord källkritik.

Årsfakta och historiska myter om Giro d’Italia

Bill Sund
Institutet för social forskning, Stockholms universitetBill & Carol McGann
The Story of the Giro d’Italia: A Year-by-Year History of the Tour of Italy. Volume One 1909–1970
309 sidor, hft., ill.
Cherokee Village, AR: McGann Publishing 2011
ISBN 978-0-9843117-6-7

Giro d’Italia, alltså ett av de verkligt historiska cykelloppen med sin vackra rosa ledartröja, har börjat röna ett allt större intresse i Nordamerika liksom häruppe i norra Europa. Två sådana tydliga tecken är dels att den engelsspråkiga litteraturen om loppet nu växer i omfång, om än ej kanske inte precis på djupet, och dels att det kommande Girot i maj 2012 att startar i Danmark och körs 4-6 maj i Herning. Det tillhör i och för sig inte ovanligheterna att någon eller några av loppets många etapper avgörs utanför Italien, men så långt fjärran som i Danmark är helt unikt. Visserligen är Danmark ett stort och välrenommerat cykelland med flera stjärncyklister och egna stall, men det är ändå klart anmärkningsvärt att loppets arrangörer gästar Danmark på detta sätt – och givetvis fascinerande. Är man intresserad av att få se en sådan speciell tävling med egna ögon skall man absolut åka dit och skåda hela härligheten, med reklamkaravanen och alla cyklister samt följebilar och hela det kolossala medieuppbådet som följer loppet. Det kan bli upplevelse att minnas.

Litteratur har givetvis alltid funnits om loppet, men på italienska, inte på engelska. Nu kommer sådana böcker. Genren cykelsport tycks växa i samma takt som cykelsportturismen, och då är sannerligen tillväxtmöjligheterna utomordentligt goda. Bara under år 2011 har flera böcker utkommit som till exempel Herbie Sykes Maglia Rosa. Triumph and Tragedy at the Giro d’Italia och Guido P Rubinos till engelska översatta Italian Racing Bicycles. Den sistnämnda är huvudsakligen fokuserad på alla italienska varumärken när det gäller cyklar, växelsystem, sadlar etc. Här finns mycket godis för den borne cykelnörden i form av tekniska innovationer, estetisk italiensk formgivning och lyckad marknadsföring.

Inte nog med detta, även andra böcker kommer i en strid ström och i huvud- och historikfåran hittar man paret Mc Gann’s The Story of the Giro d`Italia. A Year-by-Year History of the Tour of Italy, Volume One 1909-1970. På gång är också en andra volym, förstås, så att hela Girots historia täcks. Bill McGann, den ena av dem, har själv cyklat på hög tävlingsnivå och är en rutinerad cykelskribent, och Carol har cyklat där man bör ha cyklat som entusiastisk motionär och har djupa och nyttiga kunskaper i naturvetenskap. De har plöjt igenom litteratur, även på italienska, läst artiklar och reportage i de gängse internationella cykeltidningarna samt på nätet och dessutom samtalat med olika experter via brev och mail om Girots spektakulära historia. Men de har inte satt in loppet i dess samhälleliga kontext, en sådan bok är det inte. Resultatet har ändå blivit en spännande och läsvänlig bok, där de utan krusiduller delat in loppets historia i ett antal fasta perioder. Detta är klart imponerande och något som yrkeshistoriker ibland kan ha så svårt för, nämligen att låta periodiseringen samtidigt vara pedagogisk. Det skall också sägas att detta inte är författarparets förstlingsverk. Sedan tidigare föreligger en lika diger historik av Tour de France i två band. De fick således blodad tand och fortsatte med Girot. Efterfrågan på engelskspråkig litteratur om loppet drev säkerligen även på här.

Upplägget består alltså i huvudsak av ett antal tidsmässigt väl avgränsade kapitel. De börjar självfallet med startåren, etableringsperioden, som sträcker sig fram till 1918 hos dem. Det var uppehåll under kriget, men annars handlar det om den ”heroiska tiden” då cyklisterna slet som djur upp och ner i de så hår års iskalla italienska bergskedjorna. Numera är man också tämligen överens om att Girot är ett hårdare lopp för cyklisterna än Touren. Därefter kommer tre sammanhängande perioder (1919-1924, 1925-1933 och 1934-1941) som sammanfattar tiden fram till andra världskriget när flera stora italienska cyklister steg fram, bland andra den berömda 20-talscyklisten Ottavio Bottecchia, som troligen mördades av Mussolinis fascister. Anmärkningsvärt är annars att tyrannen Mussolini aldrig rådde på cykelsporten, till skillnad från fotbollen. Men det är en annan historia.

I kapitlet därpå, som behandlar perioden 1942 till 1955, presenteras glansperioden för italiensk cykelsport, med duellerna mellan giganterna Fausto Coppi och Gino Bartali. Det finns många myter om dem och deras inbördes relation. Båda var mästare – och olika på alla sätt, med skilda åkstilar samt med motsatta politiska och moraliska ställningstaganden. I Italien håller man antingen styvt på den ena eller den andra. Revoltören Coppi är vänsterns man, medan de borgerliga framhåller den välartade och sociale Bartali. Denne fortsatte efter karriären som ambassadör för sporten i cykeltokiga Italien. Under dessa år inleddes också cykelsportens gyllene era; ett skimmer och en fascination som också spreds till Sverige. Då var det stort att vara elitcyklist även i ett land som vårt. Men här bakband amatörismens aristokratiska dogmer utvecklingen. Det är Sexdagarsloppet ett tydligt bevis på.

Efter denna period, McGann’s har 1956-1964 respektive 1965-1970, och fram till 1970 tar de mellaneuropeiska cyklisterna över även nere på Girot och störst av alla är belgaren, ”kannibalen” kallad, Eddy Merckx. Mannen som vann allt och fullkomligt åt upp allt motstånd såväl i bergsetapperna som i spurterna. Han var en komplett cyklist likt den betydligt senare Lance Armstrong. Båda var för övrigt omgärdade av dopningsrykten.

Under varje period redovisar författarna vad som kännetecknade loppet just då och då, vilka som vann respektive förlorade och framför allt tar de fram alla dessa härliga myter som alltid cirkulerat och gett färg åt cyklisterna, arrangörerna och loppet. Här finns bland annat en skildring av kvinnan, Alfonsina Strada, hittills den enda, som trotsade arrangörerna på La Gazetta dello Sport men tjusade publiken i 1924 års lopp.

Sammanfattningsvis är detta alltså ingen systematisk vetenskaplig bok med redovisat forskningsläge och tydliggjord källkritik. Det bör man ha klart för sig; dock är den uppslagsrik och innehåller troligen ny substans för många, också för den särskilt cykelintresserade läsaren. Vill man ha rikligt med fotografier, såväl svartvita som färggranna, och ingående fakta om cykelmodeller och tekniska innovationer i samband med Girot, får man läsa andra böcker, exempelvis de jag hänvisade till ovan. McGann’s bok är inte utgiven på ett stort kommersiellt förlag utan på det egna McGann Publishing. En kortfattad lista på vetenskaplig litteratur, som även innehåller andra publikationer, om Girot finns i referenslistan till min idrottsforumartikel ”Giro d’Italia – ett av två hegemoniska cykellopp”.


© Bill Sund 2012.


Köp The Story of the Giro d’Italia från Adlibris.se

Kjøp The Story of the Giro d’Italia fra Capris.no
Køb The Story of the Giro d’Italia fra Adlibris.dk
Buy The Story of the Giro d’Italia from Amazon.co.uk
Buy The Story of the Giro d’Italia from Amazon.com

www.idrottsforum.org | Redaktör Kjell E. Eriksson | Ansvarig utgivare Kristian Sjövik