Gästkrönikan:
En orgie i förutfattade meningar


Magnus Ahlström
JAG ÄR EN BÖG.

Åtminstone enligt Riksidrottsförbundets egen tidning Svensk Idrott.

Ganska fantastiskt att de tror sig veta hur det ligger till med den saken.

Svensk Idrott 3/2007.
Det är fredag kväll.

Jag sitter hemma i soffan och kollar sista omgången av elitserien.

Telefonen ringer.

Det är min gode vän Johan, som jag känt i över tjugo år. Han är lektor i idrottsvetenskap vid Malmö Högskola. Och det är han som berättar att jag är en bög.

Vi garvar.

Bakgrunden är en krönika som jag skrev på Lidingö Vikings hemsida för ett drygt halvår sedan.

Enkelt beskrivet, handlade krönikan om idrottsetablissemangets machokultur, där ishockeyn är en av de stolta fanbärarna. Jag lekte bland annat med tanken på vad som skulle hända om några av Sveriges största hockeyföreningar gick med i tåget på Pridefestivalen. Jag funderade också över den flitigt använda frasen “hockey ska göra ont”. Och för att skämtsamt poängtera hur folk inom idrotten skulle se på krönikans innehåll, tvekade jag inte en sekund att kalla mig själv “en riktig fjolla”. 

Min vän Johan tyckte krönikan var rolig och intressant. Han diskuterade den med sina elever på skolan och han skickade den vidare till redaktören för idrottsforum.org – en nättidning för nordiska idrottsforskare.

idrottsforum.org publicerade krönikan. De placerade dessutom en bild på en så kallad lycklig silvermedaljör, en homosexuell hockeyspelare från Toronto som deltagit i 1st World Outgames, även kallat Gay Olympics.

Några månader senare väljer även Riksidrottsförbundets tidning Svensk Idrott att publicera en del av texten. Men någon på redaktionen har under utdraget författat följande:

“På temat ’Hockey ska göra ont’. Hockeyspelaren, bögen och kanslichefen för Lidingö Vikings HC, Magnus Ahlström, skriver om bögskräcken inom hockeyn i sin krönika på idrottsforum.org.”

Jag förstår att du skrattar. Det är helt okej. Jag har inga som helst problem med att någon missuppfattat min sexuella läggning.

Och jag blir djupt fascinerad av Svensk Idrotts tolkning av mig som person.

Deras missuppfattning är både tråkig och mycket intressant.

Det tråkiga består i att de på sätt och vis gjort min krönika uddlös genom att förutsätta att jag är homosexuell. Kraften ligger ju i att den som skrivit krönikan INTE är homosexuell.

Låt mig ta ett liknande exempel.

Tänk dig att en grupp människor ska ut och demonstrera mot barnporr. Vilken typ av deltagare skulle få mest uppmärksamhet, ett gäng kvinnliga bibliotekarier eller ett gäng manliga rörmokare?

Okej, du hajar.

Varken gott eller blandat.
Om jag hade varit bög på riktigt hade den där krönikan aldrig sett dagens ljus. För då hade den förlorat mycket av sin poäng.

Men att krönikan tappat kraft genom Svensk Idrotts tolkning, vägs upp av att tidningen, helt utan aning, sätter fingret på just det jag velat belysa, nämligen vår inskränkta idrottskultur. De har uppenbarligen tagit för givet att den som ligger bakom krönikan naturligtvis måste vara bög.

Fantastiskt!


DET ÄR OERHÖRT GLÄDJANDE att Svensk Idrott har publicerat en del av krönikan, det måste sägas. Och de har ju inte kallat mig bög för att vara elaka.

Tvärtom tyckte de ju om det jag hade skrivit.

Tack så mycket (ingen ironi).


DET TÅL ATT SÄGAS IGEN: Den unkna matchokulturen bromsar hockeyns utveckling. Självklart kräver spelet att spelarna agerar aggressivt och tufft. Men det är en helt annan sak än att gå runt och vara en grottmänniska.

Det kanske inte är konstigt att det är så hopplöst att bryta sig loss från låsta mönster när hockeyn så tydligt undviker kreativitet.

Istället pratas det ständigt om ”besparingar”, ”vikten av att stävja” eller ”nolltolerans”.

En modernt utvecklad hockey, som kan ta sporten vidare, kräver öppenhet på en mängd olika plan – just precis som inom till exempel matlagning, bergsprängning eller nationalekonomi.

(Läs också Magnus krönika ”Kuddrum eller knogjärn”, som citerades i Svensk idrott.)Copyright © Magnus Ahlström 2007

Gästkrönikören Magnus Ahlström är kanslichef på hockeyklubben Lidingö Vikings HC. Hans återkommande krönikor om ishockey som kultur- och samhällsfenomen hittar du på LVHCs hemsida.


www.idrottsforum.org | Redaktör Kjell E. Eriksson | Ansvarig utgivare Aage Radmann