Poststadions sittplatsläktare är förfallen och därmed
avstängd för publik

En Berlinresa

Text och bild
Torbjörn Andersson


För den som reser till Berlin kan ett besök på Poststadion i stadsdelen Tiergarten verkligen rekommenderas. Arenan ligger i gamla Västberlin, inte alls långt från där muren en gång fanns, och erbjuder en sällsynt syn av fotbollssportens förfall. Arenan var Berlins huvudarena för fotboll innan Olympiastadion stod färdig till OS 1936. Poststadion tog 50.000 åskådare, mestadels inhysta på mäktiga ståplatsläktare, och bland de berömda matcher som spelats där var Norges legendariska seger över Tyskland i OS 1936.

Sedan dess har arenan fullständigt förfallit trots att ett lag vid namn SC Union 06 spelar sina hemmamatcher där. Sittplatsläktaren är avstängd för publik och på ståplatsläktarna växer bitvis en mycket tät trädvegetation. Hela sceneriet är ytterst märkligt. Överhuvudtaget ter sig Berlin som en stad där fotbollen är på tillbakagång. En kilometer från Poststadion i gamla Östberlin låg DDR:s huvudarena, Stadion Der Weltjugend, med plats för 48.000 människor. Idag är stadion helt utplånad. Inte en endaste rest finns kvar. Den har i tidstypisk anda ersatts av en Nike Park, där det amerikanska multinationella skoföretaget erbjuder streetbasket och andra sysselsättningar för innerstadsungdomen.

Överhuvudtaget finns inte mycket av det gamla DDR kvar. Fotbollsmässigt existerar dock DDR-andan kvar i förorten Köpenick där östberlinarnas gamla favoritklubb, 1.FC. Union Berlin, ännu idag huserar i näst högsta ligan. Här på den ytterst primitiva arenan, Stadion an der Alten Försterei, lever publiken med. På ståplatsläktarna huserar en blandad samling av arbetare, socialister, kommunister och huliganbenägna nazister. Bland klubbens fans finns punkikonen Nina Hagen, som skrivit den klubbsång som dånar ut från högtalarsystemet. Det hela är en klar upplevelse, långt intressantare än att se storlaget Hertha Berlin spela på Olympiastadion. Om man vill uppleva en genuin DDR-anda gäller det dock att snabba på för Union är på uppgång och planer på en moderniserad arena finns. Och då kommer arenan tyvärr att se ut precis som alla andra nybyggda arenor på denna jord.

På Poststadion spelas fotboll i de lägre divisionerna,
varför en liten funktionell sittplatsläktare står öppen för publik

Den förfallna gamla storarenan Poststadion ligger i stadsdelen Tiergarten och
har med tiden närmast vuxit ihop med den näraliggande parken, FritzschlossPark

De väldiga ståplatsläktarna är bitvis nästan helt igenvuxna av lövträd och buskar