National Velvet:
Elizabeth Taylor till minne


Peter Dahlén
Institutt for informasjons- och medievitenskap, Universitetet i Bergen


För cirka en månad sedan, den 23 mars 2011, avled Elizabeth Taylor, född 1932. Hon var inte bara en av de sista stora stjärnorna från det gamla, integrerade Hollywood, utan också en lysande skådespelare. Det framkom inte minst i hennes stora genombrottsfilm, National Velvet från 1944. Med sitt galopptävlingsmotiv är det en äkta sportfilm, baserad på romanen National Velvet (Över alla hinder) av Enid Bagnold från 1935. Filmen är regisserad av Clarence Brown för Metro-Goldwyn-Mayer (MGM).

Elizabeth Taylor föddes av amerikanska föräldrar bosatta i London. Det ska ha varit hennes engelska Nanny som först av alla uppmuntrade lilla Elizabeths skådespelartalang, men hon hade även en mycket ambitiös mamma. Elizabeth sattes också tidigt i balettskola. År 1939 flyttade familjen Taylor tillbaka till USA och bosatte sig i ett villaområde utanför Los Angeles, där många av topparna inom filmindustrin redan bodde. Det innebar att hon ofta var på besök hemma hos familjer som Zanuck (United Artists) samt Goetz, Thalberg och Mayer (samtliga MGM). Någon uppmärksammade hennes begåvning, vilket ledde till att hon kallades till intervju hos Universal Studios och inte långt därefter till Metro-Goldwyn-Mayer. Det blev Universal som hann först med ett kontrakt, men det blev bara en film där, 1942, för 10-åriga Elizabeth.

Hon fick istället ett kontrakt med Metro-Goldwyn-Mayer, där hennes första filmroll blev som rar men lite bortskämd överklassflicka i storsuccén Lassie (Lassie på äventyr, 1943). Det är en mycket melodramatisk film om en hund (Lassie) som säljs men rymmer för att bege sig den långa vägen hem till sin husse, en pojke som är Taylors vän i filmen.

Elizabeth Taylor var nu på god väg i sin skådespelarkarriär. Efter små roller i ytterligare två filmer – Jane Eyre (1943) och The White Cliffs of Dover (Dovers vita klippor, 1944) – kom så alltså det stora genombrottet som stjärna i hennes femte film, National Velvet. Hon var nu 12 år gammal. I National Velvet fick Taylor visa att hon inte bara kunde agera utan också rida, en kombination som inte många klarade av. Det var under inspelningen av Lassie som det framkom att Elizabeth verkligen kunde rida, att hon haft en egen ponny i flera år. I National Velvet spelar Taylor mot Mickey Rooney (f. 1920), som trots sina blott 24 år redan var en etablerad stjärna och närmast en veteran i filmsammanhang, samt mot en ung (19 år) Angela Lansbury (f. 1925), långt senare aktuell som deckarförfattarinnan Jessica Fletcher i tv-serien Mord och inga visor.

Filmens handling

Handlingen i National Velvet utspelar sig vid slutet av 1920-talet, i det lilla engelska kustsamhället Sewels. Där bor Velvet Brown med sin familj – två äldre systrar, en lillebror, samt mor och far. Velvets pappa har egen slakteributik, där också modern arbetar och sköter om räkenskaperna.

Filmen börjar med att vi får se en ung man, som märkligt nog heter Mi Taylor (Rooney), komma vandrande på en liten landsväg en solig eftermiddag, visslande och till synes pank och fågelfri. När han kommer till vägskälet vid bygränsen sätter han sig ned för att vila och njuta av utsikten. Samtidigt, på annan plats, är det terminsavslutning i skolans flickklass. Sommarlov stundar, och i samband med att flickorna säger tack och hej till sin kvinnliga lärare får vi, genom den blixtsnabba karaktärsinformation de är så rasande skickliga på inom Hollywood-filmen, omedelbart lära känna de tre systrarna Brown. Det är storasyster Edwina (Angela Lansbury), som är i över tonåren, har börjat använda nagellack och trånar efter pojkar; det är ordentliga Malvolia; och det är minstingen Velvet (Taylor), som är en dagdrömmare. Vad Velvet drömmer om blir vi snart varse: en egen häst.

Systrarna skiljs åt på vägen hem från skolan. Velvet springer ut ur byn på den lilla vägen och leker att hon rider häst, varvid hon stöter på Mi sittande där i vägskälet. De börjar prata med varandra och det visar sig att Mi av någon anledning är på väg till just Sewels. Innan de hinner gå därifrån dyker plötsligt en ståtlig, löst springande häst upp på ängen bredvid, följd av en irriterad äldre man som försöker få stopp på den. Velvet blir omedelbart djupt förälskad: detta är drömhästen. Mi å sin sida tycks kunna mycket om hästar eftersom han direkt läser av dess egenskaper bara av att se den springa omkring. När hästen så lätt och ledigt hoppar över en stor stenmur och ut på vägen blir han mäkta imponerad.

Hästen stannar inte förrän Velvet går upp på vägen för att möta den. Förälskelsen tycks alltså besvarad: hästägaren, en äldre man, tycks inte ha någon hand med hästen, vilket däremot Velvet har. ”There. What a lovely boy he is. Oh, you’re a sweet one!”, utbrister hon och klappar om den. Ägaren, som köpt hästen på en marknad, gillar den inte alls, tycker den är bångstyrig och oregerlig, men Velvet ser förstås att bakom det vilda beteendet är hästen både vänlig och mild, bara man behandlar den med kärlek och respekt. Hästen har inget namn, men Velvet kallar den Pie.

Det är givetvis inte svårt att avläsa detta i ett utvecklingspsykologiskt perspektiv: när de gick från skolan beskrev Edwina tämligen kunnigt för Velvet hur det känns att vara förälskad, hur hjärtat liksom bankar i bröstet. Edwina är dock könsmogen, det är inte Velvet, som i stället projicerar sin kärlekslängtan på hästen som förtrogen partner och lekkamrat: hon är för ung för att inleda något förhållande med Mi. (Att Velvet fortfarande växer understryks av att hon måste bära en irriterande tandställning, som hon tar av så fort tillfälle ges.) Detta klassiska motiv i berättelser om och för unga flickor paras snart med ett annat, det om den unga flickan som heroiskt och ansvarstagande kämpar för rättfärdighet och sina älsklingsintressen som ett led i vuxenblivandet och sin strävan mot ökad självständighet. Liksom Kulla-Gulla, Pippi Långstrump och andra kvinnliga figurer i flickböcker och annan populärkultur är Velvet Brown en hjältinna med ett uppdrag: att skapa ett bättre liv för sig själv och alla andra.

Kvinnlig mentor – manlig hjälpare

Efter att den vresige hästägaren uttryckt sin misstänksamhet mot den fritt vandrande Mi, följer Mi med den vänliga Velvet hem: det är nämligen till deras hem han är på väg, närmare bestämt till Velvets mor, eftersom han funnit hennes namn i sin döde fars adressbok. Hemma hos Velvet möter Mi även hennes far, som är aningen barsk men som bakom den lite sträva fasaden har ett hjärta av guld. Liksom hästägaren är fadern till en början på sin vakt mot Mi, till skillnad från Velvets mor, som är en stillsam, kärleksfull och befriande osentimental kvinna.

Vid matbordet frågar modern Mi vad han kan berätta om sin far, och vad Mi har för ärende till henne. Mi å sin sida menar att hon måste ha känt hans far, eftersom namnet stod i adressboken. Dock framkommer snart att Mis främsta anledning till besöket är att han här ser en möjlighet till övernattning på sin vandring vidare, eftersom hans far och Velvets mor av någon anledning tycks ha känt varandra. Modern håller dock fasaden uppe och ger inget svar på hur det var med den saken. Men hon ser till att Mi får sova över i stallet, efter att Velvet vädjat till pappan att Mi väl kan få sommarjobba i deras butik. Detta blir inte enda gången i filmen som modern genom kloka beslut ser till att ställa allt till det bästa för Velvet, Mi och resten av familjen.

Elizabeth Taylor som Velvet och Mickey Rooney som Mi. Velvet tar sig för bröstet när hon första gången ser den vackra hästen, som hon senar ger namnet Pie.

Vid läggdags berättar Velvet för sin far om Pie, och hur mycket hon älskar just denna häst, varpå hon smyger sig in till modern för att få veta mer om Mis pappa, Dan. Modern berättar då att denne var tränare åt henne när hon var en ung och framstående simmerska. Det var Dan Taylor som hjälpte henne till stordådet att simma över den engelska kanalen. Han var alltså något mer än en tränare: han var en mentor, som är en mytisk funktion i otaliga berättelser. Eller som Velvets mor uttrycker det: ”It was Mi Taylor’s father showed me how. He was my trainer. It was he who told med what to do. Worked with me for months. Followed me in a boat. Leaned over and fed me. Breathed the spirit into me. Made me do it when I was ready to give up.” Varför berättade hon då inte detta för Mi vid middagen, undrar Velvet. Därför att det är en tid för allting, svarar modern betänksamt – och till Velvets stora glädje avslöjar att hon ordnat med fadern så att Mi får stanna och arbeta hos dem under sommaren. Att Velvet av modern förbjuds att berätta för Mi om detta är, menar hon, för att Mi inte ska kunna utnyttja detta till egen favör. Här handlar det alltså, i sann sportanda såväl som i borgerlig ideologi, om att alla ska ha samma möjligheter och skyldigheter, att ingen i utgångsläget ska ha några fördelar gentemot andra.

Därmed är premisserna lagda för det fortsatta dramat: Mi kommer att fylla en hjälpar-funktion för Velvet när hon, efter att på krokiga vägar ha fått sin Pie, vill starta honom i landets största galopptävling, Grand National Steeplechase. Mis mytologiska funktion och status i berättelsen – den kringvandrande vagabonden med förunderliga kunskaper om hästar – förstärks av att det inte finns något som helst erotiskt intresse mellan honom och den äldre systern Edwina eller någon annan kvinna. Mi är lika asexuell som Velvet.

Samtidigt lär sig Mi mycket av Velvet och, indirekt, av hennes mor och far. Mi visar sig nämligen själv ha tävlat som jockey, men han slutade efter en allvarlig olycka där en annan ryttare råkade illa ut. Minnet av detta plågar honom. Det antyds också att Mi har en liten tendens till oansvarigt och svekfullt beteende (hans mer mänskliga sida). Han förbättrar sig dock när han flyttar in hos den goda familjen Brown, och framfört allt genom att hjälpa Velvet med att få Pie tränad och startklar inför den stora tävlingen.

Man kan också säga att modern på sätt och vis blir en mentor åt Velvet (det ideala förhållandet mor–dotter). Det är den filosofiska modern som hela tiden varsamt stöttar henne när den pragmatiske fadern sätter vrångsidan till. I en fin sekvens säger modern till Velvet angående dennes högtflygande drömmar om att få starta Pie i Grand National Steeplechase: ”Everyone should have change at a breath-taking piece of folly once in her life. I was only 20 when they said a women couldn’t swim the English Channel. You’re 12 and want your horse to win the Grand National. Your dream has come early, but remember, Velvet, it will have to last you all the rest of your life.”

I slutändan blir det förstås Velvet som rider Pie i tävlingen, efter att hon klippt av sig håret för att se ut som en ung man och därmed få starta, men om hon vinner tävlingen eller ej ska inte avslöjas här. Dock är det givetvis en upplyftande historia med ett gott slut. För den som är speciellt hästintresserad bjuds det också på många fina scener med ridning, hopp och galopp.

National Velvet är en i bästa mening trevlig och välgjord film, och de ledande rollerna – Velvet, Mi, modern (Anne Revere vann en Oscar för sin rolltolkning) och fadern och resten av familjen– spelas med bravur av respektive skådespelare. Inte minst imponerar Elizabeth Taylor som Velvet – vilken fullständigt makalös skådespelartalang hon uppvisar. Helt briljant. Dessutom utmärkt på hästryggen. Som ett tack för hennes fina insats skänkte filmbolaget Pie till Elizabeth Taylor när filminspelningen var klar.

Sports Illustrated (2003) har National Velvet på plats nr 27 i sin ranking av de 50 bästa sportfilmerna genom tiderna, medan Palm Beach (Fla.) Post (2003) har den på plats nr 37.

Däremot värdesätts inte National Velvet nämnvärt av Ray Didinger & Glen Macnow i deras The Ultimate Book of Sports Movies. Där platsar den inte bland de 100 bästa filmerna utan bakas ihop med bl.a. Michael Jordan-filmen Space Jam under samlingsrubriken “Family Movie Night: Sports Flicks For Kids”, vilket antyder en viss nedlåtenhet mot barn- och kvinnofilm. De skriver följande om National Velvet: “Most consider this 1944 film a classic, and there are generations of American women who still list it as a favorite from their youth. It has been copied and recycled many times over the years, but the original still stands up for its beauty and its sweetness. [...] The American Film Institute placed National Velvet as No. 24 on its list of the 100 Most Inspiring Movies.” (s. 176)

Randy Williams värderar filmen betydligt högre; på sin lista över de 100 bästa sportfilmerna har han National Velvet på plats nr 40.

Länkar

National VelvetIMDb
Köp National Velvet från amazon.co.uk


Copyright © Peter Dahlén 2011
www.idrottsforum.org | Redaktör Kjell E. Eriksson | Ansvarig utgivare Aage Radmann