På denna sida finns länkar till 2008 års löpsedlar. Varje uppdatering presenteras med det e–brev som vid tillfället gick ut till idrottsforum.orgs abonnenter.
Klicka här för att komma till 2003 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2004 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2005 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2006 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2007 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2009 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2010 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2011 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2012 års löpsedlar.


Uppdatering #86  2008–01–23
Hejhej, och GOD FORTSÄTTNING på det nya året! 2008 innehåller en par märkesdagar för forumet. Först den 6 juni, då idrottsforum.org fyller FEM år, och årets sommaruppdatering som läggs ut just den dagen kommer att domineras av ett tema i tiden. Den 29 oktober är det så dags för forumets uppdatering nummer HUNDRA, vilket också kommer att firas med ett mycket speciellt innehåll på sidan.
Innehållet i dagens uppdatering skäms verkligen inte för sig. I sin synnerligen fylliga rapport från den internationella steroidkonferensen i Uppsala 2007 presenterar Åke Andrén-Sandberg talare efter talare som på olika vis lägger i dagen de skadliga effekterna av missbruk av anabola steroider. Stine Degerbøl lägger ytterligare ett bidrag till det pågående temat ”Tæt på kroppen: Dansk idrætsforskning i fokus” med sin artikel med spännande reflektioner över kropp och nycirkus – när rörelsen berör. Vidare recenseras sex idrottsvetenskapliga böcker: Idrett, kjønn, kropp og kultur: Minoritetsjenters møte med norsk idrett av Åse Strandbu (Jesper Fundberg); Foundations of Sport and Exercise Psychology: Fourth Edition av Robert S. Weinberg & Daniel Gould (Erwin Apitzsch); Sport and Exercise Psychology: International Perspectives av Tony Morris, Peter Terry & Sandy Gordon (red) (Magnus Lindwall); Fra muskelmasse til massebevægelse: Indblik i den kommercielle fitness-sektors historie och Overblik over den danske fitness-sektor: En undersøgelse of danske fitnesscentre av Kasper Lund Kirkegaard (Anne-Lene Bakken Ulseth); samt History of Dance: An Interactive Arts Approach av Gayle Kassing (Helle Winther). Två featuretexter är också utlagda idag. Martin Alsiö ger oss sin personliga version av det som hände på det nordiska idrottshistoriska symposiet i Malmö i november 2008, och Tommy Wahlsten berättar historien om när fotbollsspelaren Rune Idh berövades sitt första och enda landslagsmål. På löpet därutöver finns som vanligt lite smått och gott och blandat, till exempel en konferens i København om idrottens sociala ansvar och en i Växjö om coaching; en presentation av Journal of Applied Sport Psychology; några andra tidskriftsnyheter; länk till bidragen från en amerikansk dopningskonferens i ord och rörliga bilder; ett ledigt jobb och en jobbsökande; ja och faktiskt lite till, till exempel några relevanta YouTube-filmer. Kolla in idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #87 2008–02–06
Jaha. då var det dags igen! Forumets åttiosjunde uppdatering ska läggas ut. Och efter lite initialt trubbel med vår webservers ftp-kompetens så har det till slut gått. Vi har, tycker vi, en riktigt bra, välfylld och intressant, uppdatering att bjuda på. Henning Eichberg redovisar och analyserar spelet bakom arbetet med EUs idrottspolitiska program, som resulterade i en vitbok som kom i somras, och som Eichberg också kommenterar. Ingela Kolfjord skriver om idrottens möjligheter att bidra till att reducera brottsligheten, utifrån ett eget projekt och en nyutkommen engelsk bok på temat. Vidare recenseras fem idrottsvetenskapliga böcker: A History of Sport in Wales av Martin Johnes (Hans Bolling); Research Ethics in Exercise, Health and Sports Sciences av Mike McNamee, Steve Olivier & Paul Wainwright (Kenneth Aggerholm); Hawk: Occupation Skateboarder av Tony Hawk & Sean Mortimer (Åsa Bäckström); Managing People in Sport Organizations: A Strategic Human Resource Management Perspective av Tracy Taylor, Alison Doherty & Peter McGraw (Hallgeir Gammelsæter); samt Handbook on the Economics of Sport av Wladimir Andreff & Stefan Szymanski (red) (Harry Arne Solberg 080206). Vi har två nya debattartiklar på featurelöpet. Ingegerd Ericsson skriver om behovet av fysisk aktivitet i skolan och kräver skärpta formuleringar i läroplanen; Daniel Nilsson kritiserar Svenska tennisförbundet för bristen på jämställdhet inom svensk tennis, och kräver krafttag för att förbättra situationen. På löpet kan vi berätta om flera intressanta konferenser, bland annat om fritid, om idrott och ras, och om sport management. Vi berättar om guldregn över dansk idrottsforskarutbildning, om en jobbsökarmässa för idrottsvetare, om några nya tidskriftsnummer, om Played in Britain vars hemsida genomgått en rejäl makeover. Dessutom har vi avsnitt 15 i vår pågående serie om idrottsvetenskapliga tidskrifter. Plus lite annat... Se själv, anslut till idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #88 2008–02–20
God kväll! Ja, så blev den då klar till slut, forumets åttioåttonde utgåva. Februariförkylningen har inte underlättat, kan jag avslöja, men vi låter oss inte knäckas! Och inte har forumets kvalitet och kvantitet påverkats heller -- det finns mycket nytt att läsa. Till exempel skriver Rasmus Storm en initierad och analytisk artikel om elitsportutveckling i ett jämförande perspektiv; den nya trenden att staten lägger allt större resurser på att hjälpa fram ett lands elitidrottare till internationella framgångar liknar närmast kapprustning i ett krig om medaljer. De nordiska länderna har av treadition gått en egen väg när det gäller idrottens infrastruktur. Tomas Peterson reflekterar i sin artikel över den skandinaviska idrottsmodellen, med dess amatörismrötter och folkrörelsedrivna idrottspolitik, och hur dessa förutsättningar gett upphov till en speciell professionaliseringsprocess i de nordiska länderna. Vi recenserar sex idrottsvetenskapliga böcker: Leisure in Contemporary Society av Ken Roberts (Karin Book); Social Psychology in Sport av Sophia Jowett & David Lavallee (red) (Jesper Thiborg); Kurre Hamrin: Udda finter – många mål av Hans Bolling (Torbjörn Andersson); Bosse Larsson: En skånsk samuraj av Jonny Ambrius (Torbjörn Andersson); A History of Drug Use in Sport 1876–1976: Beyond Good and Evil av Paul Dimeo (Björn Sandahl); samt Kroppen som deltager: Idræt og bevægelse i rehabiliteringen av Anne-Merete Kissow & Bo Therkildsen (red) (Anders Östnäs). På löpet har vi dessutom information om Athony Giddens Københavnsbesök, om idrottshistoriska seminarier i Stockholm och coachingseminarier i København, om en sportfilmsfestival i Toronto, om senaste numret av SportBusiness International, om en ny norsk avhandling om kvinnofotbollsskador, om en brittisk idrottshistorikerkonferens -- med mycket mera. Vassego, titta in på idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #89 2008–03–05
Jaja, jag är medveten om att detta brev skrivs senare för varje ny uppdatering. För två veckor sedan var klockan 18.52, ytterligare två veckor tidigare var hon 17.50, gången dessförinnan 14.15. Jag väntar ihärdigt på ett trendbrott... Hej förresten, Idag har det varit kallt och klart för andra dagen i rad, ja det låg till och med några millimeter snö här och där på morgonen. Utanför redaktionens fönster är människorna mer påpälsade än nästan någonsin den här vintern. En ny uppdatering har nu lagts ut, den åttionionde; steg för steg går vi mot vårt första century. I dagens uppdatering har vi bara en artikel, men ett lejon. Det är Halvdan Haugsbakken som presenterar en socialantropologisk studie av ett supportergäng, The Dracs, som hejar på Barcelona FC's basketbollag; och de hejar rejält, genom fantastiska spektakel, espectáculo, på läktare under match, och särskilt när Barça möter ärkerivalerna Real Madrid. Till det serveras inte mindre än 10 bokrecensioner: Football and European Identity: Historical Narratives Through the Press av Liz Crolley & David Hand (Matti Goksøyr); Fastest, Highest, Strongest: A Critique of High-Performance Sport av Rob Beamish & Ian Ritchie (Lars-Erik Alkvist); Drugs, Alcohol and Sport av Paul Dimeo (red) (David Hoff); Sport, Play, and Ethical Reflection av Randolph Feezell (Kutte Jönsson); Globalization and Sport av Richard Giulianotti & Roland Robertson (red) (Bo Carlsson); Sport Policy: A Comparative Analysis of Stability and Change av Nils Asle Bergsgard & al (Mats Franzén); Managing Sports Organizations: Responsibility for Performance (Second Edition) av Daniel Covell & al (Josef Fahlén); Toppidrettens formel: Olympiatoppen som alkymist av Pål Augestad & Nils Asle Bergsgard (Stefan Lindeberg); Fodbold, fair play og forretning: Dansk klubfodbolds historie av Allan Grønkjær & David Holt Olsen (Arve Hjelseth); The Culture and Sport of Skiing: From Antiquity to World War II av E. John B. Allen (Leif Yttergren). Därutöver har vi fyllt löpet med allehanda titbits från idrottsforskningens värld, till exempel en utförlig presentation av tidskriften Journal of Sport& Tourism, och en radda tidskriftsnyheter från Routledge. Lite nya konferenser, en ovanlig kurs och en intressant doktorandtjänst; vidare en välfylld anslagstavla, och därtill en konferens och en bok om sex som fritidssysselsättning. Se mer på idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #90 2008–03–19
Så här på dymmelonsdagens eftermiddag, med solen skinande in genom redaktionens nyputsade fönster, och med en långhelg nära förestående, så känns livet faktiskt rätt så gott. Sådana stunder ska man vara rädd om, vårda ömt, och jag kan inte tänka mig något bättre sätt att göra det på än att förmedla mitt välbehag till forumets trogna prenumeranter, på det att ni må bli likasinnade, och glada i hågen kasta er över den nya uppdateringen! Uppdatering #90 av idrottsforum.org innehåller två nyskrivna artiklar, dels en rapport av Jan-Ola Högberg om hans mycket intressanta studie av svenska idrottstränares pedagogiska och didaktiska kompetens; uppmuntrande läsning för idrottslärare och deras lärare! Dels skriver Henning Eichberg om två nyutkomna böcker, en engelsk och en dansk, som på olika sätt men ändå med gemensamma beröringspunkter behandlar kroppen och kroppspolitik. Fem bokrecensioner har vi (och ni) också orkat med, Boken om 500 AIK:are: AIK:s alla allsvenska fotbollsspelare 1924-2007 av Anders Johrén (Hans Bolling); Det sociala ledarskapet av Johan von Essen & Martin Börjeson (Thomas Persson); Fundamentals of Sport Marketing: Third Edition av Brenda G. Pitts & David K. Stotlar (Björn Anders Larsson); Träningslära för rullstolsåkning av Kennet Fröjd & al (Oskar Krantz); och Understanding Sports Culture av Tony Schirato (Göran Eriksson). Forumets egen korrespondent Katarina Schenker var på plats när Lunds universitet firade 8 mars den 7 mars med ett intressant heldagsseminarium på temat "Idrott och genus: Ett seminarium om idrott, sport och mångfald”, och vi bjuder på en heltäckande rapport därifrån. På löpet har vi som vanligt samlat lite blandade godbitar, en konferens om spelarflykten från tredje världens fotbollsländer till Europa, En konferens i Kina om excellens inom idrotten och i själva livet, en presentation av International Journal of Sports Marketing & Sponsorship, en ny norsk avhandling om höghöjdsträning, medalj till dansk idrottspsykolog, seminarier i København (om coaching) och i Stockholm (om historia), tidskriftsnytt, med mera. Allt finns på idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #91 2008–04–09
Ja, så var det dags igen för en uppdatering av idrottsforum.org -- frampressad något tidigare än vanligt på dagen till följd av pressande engagemang på eftermiddagen. Ingen rast, ingen ro, för den flitige redaktören. Inte heller, av allt att döma, för de människor som är engagerade för respektive emot OS i Beijing. Kampen om facklan i världens storstäder lockar fram det ena stolliga ställningstagandet efter det andra, däremot inte den dialog mellan ledningen i Beijing och de tibetanska ledarna som skulle lösa den nuvarande krisen. Forumets uppfattning är dock glasklar. Idrott är politik. Också. Med dagens uppdatering, den nittioförsta sedan starten den 6 juni 2003, inleder vi en ny serie på temat Children, Childhood and Sports. En rad svenska och internationella forskare medverkar med texter som på olika sätt belyser barnens situation i skilda idrottsliga sammanhang. Gästredaktör för temasatsningen är Susanna Hedenborg. Först ut är de kanadensiska forskarna Alex Dumas och Sophie Laforest som skriver om generationskonflikter kring och sportifieringen av sakteboardåkning, med teoretisk förankring hos Karl Mannheim och Pierre Bourdieu. Uppdateringens andra artikel är skriven av Alf-Ivar Rabben Nordsetrønningen, som i en tidigare uppdatering bjudit på en underhållande analys av den norska TV-kanalen NRK1s referat av öppningsceremonin i Turin. Denna gång har han analyserat behandlingen i norsk dagspress av Zinedine Zidane under VM i Tyskland 2006, från den första matchen i gruppspelet till den på flera sätt dramatiska finalen mot Italien. Som vanligt har vi fem bokrecensioner, The Economic Theory of Professional Team Sports: An Analytical Treatment av Stefan Késenne (Kjetil Haugen); KIOSK: Idéer och praktik av Lars Antin & Tommy Karlsson (Katarina Schenker); The Muscular Ideal: Psychological, Social, and Medical Perspectives av J. Kevin Thompson & Guy Cafri (red) (Magnus Lindwall); och Sport and the Media: Managing the Nexus av Matthew Nicholson (Knut Helland); Philosophy, Risk and Adventure Sports av Mike McNamee (Åke Nilsén). Dessutom bjuder löpsedeln på en hel del: Ett Malmöseminarium om priset för ungdomars idrottande, en sommarkurs i København om hälsa och kroppskultur för unga forskare, en filmfestival på Chelsea School i Eastbourne om sport och rörelse, en internationell konferens om kinesiologi och idrottsvetenskap i Zagreb, en seminarieserie om de olympiska spelen på Institut for Idræt, en presentation av tidskriften Soccer & Society, tre tjänster i idrottspedagogik utlysta vid Leeds Metropolitan University, fem nya tidskriftsnummer, en test av MP3-spelare för undervattensbruk, och så Anslagstavlan och nya konferenser och uppdateringar i Konferenskalendariet. Allt detta finns på idrottsforum.org! Och nu hoppas vi på våren!

Till sidtoppen

Uppdatering #92 2008–04–23
Hej, och välkommen tillbaks till datorn, hoppas lunchen smakade bra! Våren är här! Träden utanför redaktionsfönstren är fulla av gröna blad, och även om det fortfarande finns en sval underton i luften som antyder att den där riktiga vårvärmen ännu inte är på plats, så har människorna som rör sig mellan träden både lättare och ljusare kläder, glada leenden, och en ny spänst i steget. Spänst uppvisar också det ökade antal joggare som passerar redaktionsfönstret på väg ner till parkerna för det dagliga passet runt dammarna. Också allas vårt favoritforum joggar vidare, och årets sjunde uppdatering, den nittioandra sammanlagt, bjuder på en myckenhet av klokskap. Mikael Lindfelt har läst en tjock amerikansk antologi om idrottsetik för recension på forumet. Det blev istället en längre recensionsessä, där han särskilt reflekterar över Torbjörn Tännsjös bidrag i boken, som frågar sig om inte vår beundran för idrottsstjärnor är fascistoid. Uppdateringens andra artikel är också den andra artikeln i vår nya serie Children, Childhood and Sports, och det är Wray Vamplew, idrottshistoriker, som redovisar sin banbrytande forskning om hur barn utnyttjades som golfcaddies i Storbritannien runt sekelskiftet 1900. Som vanligt har vi fem bokrecensioner, Ecological Task Analysis and Movement av Walter E. Davis & Geoffrey D. Broadhead, red (Ingegerd Ericsson); Friidrottens främsta män av Jonas Hedman (John Hellström); Inside the Ropes av Arthur Mercante & Phil Guarnieri (Birger Hedén); Rethinking Gender and Youth Sport av Ian Wellard, red (Karin Redelius); samt Sundhed i bevægelse: Udfordringer til et begreb av Tomas Gjelstrup Bredahl & Charlotte Svendler Nielsen, red (Håkan Larsson). På löpsedeln dessutom: En konferens om fysisk aktivitet för äldre, European Masters Games i Malmö 2008, en ny idrottsfilosofisk blogg och en något äldre mediesportblogg, en presentation av tidskiften Journal of Sports Media, senaste nytt om den fjärde Nemeaden, information om världsbokdagen (idag!), dansens dag och den bantningsfria dagen, presentation av tre nya tidskriftsnummer och en helt ny tidskrift, samt en test av kepsar för löpare. Och så Anslagstavlan förstås, och nya konferenser och uppdateringar i Konferenskalendariet. Allt detta finns på idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #93 2008–05–07
Det som lätt skulle kunna bli enformigt, att arbeta fram en ny uppdatering av forumet var fjortonde dag, alltid på en onsdag och helst under arbetstid, blir ändå inte det -- alltför många faktorer varierar. Graden av panik, till exempel, som denna gång varit relativt hög till följd av att förra veckan var en arbetsdag kortare än redaktören räknat med; det varierande innehållet -- olika artiklar, olika nivåer, olika svårt att komma på en fyndig ingress; den kontinuerliga läroprocess som ligger i att ständigt läsa nya recensioner av nya böcker -- snart 500 (!) nu efter 5 år; nya begivenheter i idrottsvetenskapens underbara värld som ger avtryck på löpet; och inte minst årstidernas växlingar utanför redaktionsfönstret -- idag är det praktiskt taget högsommar... Ja, förlåt, det var inte min mening att sitta här och blogga. Låt mig istället hälsa alla surfare hjärtligt välkomna till den nittiotredje uppdateringen av idrottsforum.org. Vi har ett fullmatat nummer att hälla ut över världen. I den ena av uppdateringens två artiklar skriver den brittiska historikern och hästsportforskaren Joyce Kay om barn, ungdom och hästsport i Storbritannien, och hon pekar bland annat på riskerna för galoppsporten med att man inte försöker dra in ungdomsgenerationen i sin verksamhet. Peter Enehag har omarbetat sin högintressanta D-uppsats i idrottsvetenskap till den andra artikeln; den handlar om juridifieringen av idrotten, bland annat i form av EUs interventioner, och fördelarna med den amerikanska idrottsmodellen i förhållande till den europeiska. Därtill har vi som vanligt fem bokrecensioner: Minnesluckor: Livsstycken och klacksparkar av Lars-Gunnar Björklund (Peter Dahlén); The Juice: The Real Story of Baseball’s Drug Problem av Will Carroll & William L. Carroll (Ask Vest Christiansen); Amateurism in British Sport: It Matters Not Who Won Or Lost? av Dilwyn Porter & Stephen Wagg (red) (Christer Ericsson); King of Russia: A Year in the Russian Super League av Dave King & Eric Duhatschek (Tobias Stark); samt Fysisk aktivitet, folkhälsa, beteendeförändringar: En beteendevetenskaplig betraktelse av Staffan Hultgren (Anders Östnäs). Dessutom går en författare (Jonas Hedman) i svaromål mot sin kritiker (John Hellström). Och därutöver bjuder löpsedeln på en hel del: En konferens om olympiska spelen och elitsport i Århus, och en annan om idrotten och det civila samhället i Milano; Azalea BKs fotbollstjejer 93–94 vill gräva guld i USA och jobbar med finansieringen; IOCs studieförbund vill dela ut forskningspengar, liksom Centrum för idrottsforskning; NIH arrangerar en workshop om antidopning, och vill inleda nätverksbygge i Norge kring antidopningsarbetet; vi presenterar open access-tidskriften Entertainment and Sports Law Journal och fem nya nummer av akademiska sporttidskrifter; det blir en workshop i Lancashire om EUs idrottspolitik; en ny norsk hemsida för idrottsskadeprevention invigs, och i konsumentrutan testas walking-skor. Och så Lediga tjänster, Anslagstavlan, och nya konferenser och uppdateringar i Konferenskalendariet. Allt detta och mer därtill finns på <http://www.idrottsforum.org>idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #94 2008–05–21
Hej hej! Tiden går fort när man har roligt, sägs det, och det känns som om det bara var häromdagen som jag satt och reflekterade över redaktörskapet i det brev som gick ut för -- just det, två veckor sedan. Så roligt har jag haft! Det är med andra ord en ny uppdatering på gång, den nittiofjärde sedan starten den 6 juni 2003, och tillika den sista på årgång fyra av forumet. Vilket betyder att nästa uppdatering, som läggs ut den 6 juni 2008, inleder den femte årgången, och dessutom markerar forumets femårsdag! Det ska vi fira. Men än så länge är vi fortfarande på fjärde året, och vi ska se lite på vad som bjuds i denna uppdatering. Peter Dahlén har läst en forskarrapport från svenska Riksidrottsförbundet om sexualiseringen av idrottens offentliga rum -- en fråga som Dahlén själv forskar kring. Han har självfallet en hel del att säga i denna fråga, så det fick bli en rejäl artikel, empiriskt illustrerad, istället för en recension. I dagens andra artikel bjuder Annika Eliasson på en introduktion till kösporten snooker, med anledning av att VM just avslutats och att svenska kabelteveleverantören ComHem flyttat snookerkanalen Eurosport från basutbudet till den digitala utbudsavdelningen. Gå bort, ComHem, konkluderar Eliasson. Det finns som vanligt fem bokrecensioner i den här uppdateringen: Baseball and Cricket: The Creation of American Team Sports, 1838 72 av George B. Kirsch (Mats Greiff); International Perspectives on the Management of Sport av Milena M. Parent & Trevor Slack (red) (Per Göran Fahlström); Youth Culture and Sport: Identity, Power, and Politics av Michael D. Giardina & Michele K. Donnelly (red) (Kristin Fransson); Football Delirium av Chris Oakley (Johan Fallby); samt Jakten på den perfekta hästen: En bok om avel och uppfödare av Lisa Hoff & Eva Gudmundsson (Susanna Hedenborg). Själva löpsedeln bjuder på idrottspsykologikonferens i Marrakesh 2009, symposium om barn, ungdom och idrott i Slovenien, en OS-konferens i Århus och en workshop om dopning i Oslo, ett call for papers till ett temanummer om idrotten i den visuella konsten, en presentation av tidskriften Sociology of Sport Journal, listan med förra årets bästa idrottsböcker i Storbritannien, nyheten att coachingpsykologer bildar internationellt sällskap, presentation av innehållet i fyra nya nummer av akademiska sporttidskrifter, Kim Wickman som är ny på forskarlistan, och därtill en redaktionell kommentar, anslagstavlan, nya konferenser och uppdateringar i Konferenskalendariet. Och mer än så blir det inte den här gången på idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #95 2008–06–06
Puh! Varmt är det och jobbigt har det varit, de senaste två-tre veckorna. Men nu har jag det stora nöjet att för nittiofemte gången på fem år meddela att en ny uppdatering har kommit till en skärm nära dig – och jag lovar att inte komma och störa igen förrän om tre månader. Och jag tänker inte heller bli mångordig så här nära målsnöret. Dagens uppdatering är alltså den sista före sommaruppehållet, och den bär vittnesbörd om att det är olympisk sommar, liksom om att spelen förlagts till Beijing i diktaturens Kina. I fem artiklar, tolv recensioner (av tretton böcker) och i två krönikor behandlas en rad olika aspekter av OS, Kina, idrott, och politik. Och det finns mer ändå. Uppdateringen kommer på dagen fem år efter att den första utgåvan av idrottsforum.org såg dagens ljus. Det är lite märkvärdigt, och det känns lite speciellt, så vi firar med tårta och champagne! Tårta på löpet, och champagne på redaktionen. Varsågod och hugg in. Gå till idrottsforum.org! Och ha en riktigt bra sommar!

Till sidtoppen

Uppdatering #96 2008–09–03
Puh! Så inledde jag mitt brev vid förra uppdateringen, den 6 juni, efter att ha arbetat hårt med en tung uppdatering i gassande sol in genom redaktionsfönstret. Och så passar det bra att inleda dagens brev, om än av andra skäl. Det har varit trögstartat efter sommaruppehållet, lite som att klafsa omkring i sirap. Därav den sena timmen, som dock infaller på rätt sida om datumgränsen. Är det sagt den 3 september så ska det vara den 3 september! Dagens uppdatering, den nittiosjätte i ordningen, bjuder på två intressanta och lärorika artiklar. Nydisputerade Karin Grahn från Idrottshögskolan i Göteborg har skrivit en artikel på basis av sin avhandling som handlar om representationen av kön i idrottens läromedel. Antropologen och supporterforskare Halvdan Haugsbakken introducerar oss till maltesisk fotboll, som faktiskt bjuder på en hel del antropologiskt intressanta inslag. Därtill sex recensioner av sju böcker: Sports-Talk Radio in America: Its Context and Culture av John Mark Dempsey (red) (Peter Dahlén); Diversity in Sport Organizations av George B. Cunningham (David Cardell); Boxing, Masculinity and Identity: The ‘I’ of the Tiger av Kath Woodward (Wendy Varney); Basketball and Philosophy: Thinking Outside the Paint av Jerry L. Walls & Gregory Bassham (red) (Kutte Jönsson); Strategic Sport Communication av Paul M. Pedersen, Kimberly S. Miloch & Pamela C. Laucella (Marit Nybelius); Beer, Babes, and Balls: Masculinity and Sports Talk Radio av David Nylund (Peter Dahlén); Bending Mainstream Definitions of Sport, Gender and Ability: Representations of Wheelchair Racers av Kim Wickman (Oskar Krantz). Därtill den första av en förhoppningsvis lång serie av sportfilmspresentationer, signerade Peter Dahlén; en rapport från firandet av Dansens Dag på Institut for Idræt i København i april; en recension av en ny dokumentärfilm om Peter Norman, den tredje mannen på pallen med Smith och Carlos 1968; och som vanligt lite gott och blandat på löpet, sensationellt nog annonseras två nya nordiska idrottsvetenskapliga tidskrifter! Mycket nöje med idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #97 2008–09–17
Det är lugnt. Nästan en hel timme kvar till midnatt innebär ett rejält uppsving i förhållande till förra uppdateringen. Och vilka dagar det har varit nu, riktigt vackra höstdagar, klara och kalla. De kommer möjligen några veckor för tidigt; och vi har bara sett dem genom redaktionsfönstret. Men vi har fått rapporter... Alltnog. Vi kommer med en ny uppdatering igen. Det är korta ledtider för både producenter och konsumenter i det moderna medielandskapet. Dagens uppdatering, #97 i ordningen, bjuder på en artikel av Gerd von der Lippe, professor i idrottssociologi vid Høgskolen i Telemark. Gerd, vars forskningsinriktning går mot medier och genus, presenterar en sociologisk medie- och genusorienterad undersökning av norsk kvinnofotboll. Vi har på den här redaktionen kunnat ta del av horribla svenska kommentarer om kvinnors fotboll, oftast av lite äldre datum. Och vi har vänt ner blicken i skam. Det är en tröst för tigerhjärtan att också Norge kan uppvisa samma korkade karlar. Inte färre än tio bokrecensioner har vi orkat med denna gång: Introduction to Recreation and Leisure av Human Kinetics (red) (Mikael Annersten); Sport, Sexualities and Queer/Theory av Jayne Caudwell (red) (Terry Goldie); Intrinsic Motivation and Self-Determination in Exercise and Sport av Martin S. Hagger & Nikos L. D. Chatzisarantis (red) (Sanna Nordin); Psychology for Physical Educators: Student in Focus (Second Edition) av Jarmo Liukkonen et al (red) (Erwin Apitzsch); Fair and Foul: Beyond the Myths and Paradoxes of Sport (Third Edition) av D. Stanley Eitzen (Bill Sund); Anti-Sport Sentiments in Literature: Batting for the Opposition av John Bale (Anders Ohlsson); The Discipline of Leisure: Embodying Cultures of ‘Recreation’ av Simon Coleman & Tamara Kohn (red) (Halvdan Haugsbakken); Flerfarget idrett: Nasjonalitet, migrasjon og minoritet av Mette Andersson (Anders Östnäs); Klanen: Den kollektive kroppen av Elisabeth Skoglund Johnsen (Arve Hjelseth); Dagen efter av Lionel Shriver (Översättning Cajsa Mitchell) (Annika Eliasson). Till detta kommer en kommentar av Bo Carlsson till Ara Abrahamian-händelserna i Beijing i somras, och konsekvenserna av dessa för idrottens självsyn och rättsmedvetande. Och, såklart -- Peter Dahléns filmspalt, del 2. Det är den klassiska baseballfilmen The Pride of the Yankees, med Gary Cooper som legendaren Lou Gehrig. Dessutom på löpet lite blandad information av idrottsvetenskaplig relevans. Så, mina damer och herrar, jag ger er -- idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #98 2008–10–01
Huga! Här sitter en tröttkörd redaktör och med en djup suck konstaterar att idrottsforum.org har förvandlats till en "midnight special". Det får vi försöka att göra något åt inom de närmaste veckorna, styra upp det, som man säger. Ett par väldigt uppmuntrande brev droppade lämpligt nog in till redaktionen på kvällskvisten och lyste upp tillvaron i höstmörkret. Låt mig citera: "Tack för arbetet med det idag viktigaste forumet för ny kunskap om idrottsforskning!" och "I like the tone and content. It seems to me to be a good example of a scholarly popular site." Mer av sådant! Vi har en ny uppdatering! Nummer nittioåtta. Och två riktigt långa artiklar kan vi erbjuda hugade surfare. Kutte Jönsson ägnar en filosofisk essä åt frågan om djuren i idrotten, och prövar de djuretiska frågorna utifrån några beprövade moralfilosofiska perspektiv -- och ett som kanske är snäppet mindre beprövat... Från Henning Eichbergs flitiga ordbehandlare kommer vad som väl också får betraktas som en essä, en recensionsessä, faktiskt, utifrån Jennifer Smith Maguires tänkvärda Fit for Consumtion: Sociology and the Business of Fitness. Åtta nya recensioner av idrottsvetenskapligt relevant litteratur har vi också mäktat med: Muslim Women and Sports in the Malay World: The Crossroads of Modernity and Faith av Wirdati Mohammad Radzi (Marit Nybelius); Race, Sport and the American Dream av Earl Smith (Jesper Fundberg); Exercise Dependence av John H. Kerr, Koenraad J. Lindner & Michelle Blaydon (Karin Josefsson); Nacka och drömmen om det goda livet av Gunnar Persson (Hans Bolling); The Psychology of Teaching Pysical Education: From Theory to Practice av Bonnie Tjeerdsma Blankenship (Magnus Lindwall); 1958: När folkhemmet fick fotbolls-VM av Arne Norlin (Frank Östergren); Agression in the Sports World: Social Psychological Perspective av Gordon W. Russell (Lise Joern); samt Bio-social aspects of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): Neurophysiology, maturity, motor function and how symptoms relate to family interaction av Peik Gustafsson (Ingegerd Ericsson). Därtill det tredje avsnittet i Peter Dahléns sportfilmserie. Och på löpet, som vanligt, ett antal konferenser, en tidskriftspresentation och ytterligare tidskriftsnyheter, med mera, med mera. Titta själva, gå till idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #99 2008–10–15
HURRA! Klockan är bara halvsex och vi går snart i mål. Utanför redaktionsfönstret har regnet upphört, tillfälligt i alla fall. Oxelträden lyser vackert som eldslågor i grådasket, men snart kommer de att vara avlövade. Hösten är verkligen dubbeltydig, liv, död, nytt liv -- och innan vi vet ordet av är hela stan insvept i juldekorationer. För den som är intresserad av svensk idrottspolitik och statsstödet till den organiserade idrotten kommer julafton tidigt i år. Just dessa frågor omfattas nämligen av temat i dagens uppdatering. Professorn i idrottsvetenskap vid forumets hemmainstitution, Tomas Peterson, uppdrogs 2007 att på egen hand utreda det statliga idrottsstödet, och med sin huvudsekreterare Johan Norberg och övriga medhjälpare fick han ihop ett ansenligt slutbetänkande på det dryga år han hade på sig. Den formella remisstiden har väl inte riktigt gått ut ännu, men forumet har haft en egen remissomgång, och publicerar i detta tema, tillsammans med utredarens sammanfattning av utredningen, fem kommentarer till betänkandet från idrottsforskarvärlden. De fem kommentatorerna är Nils Asle Bergsgard, Ingrid Elam, Lars-Magnus Engström, Mats Franzén och Bjarne Ibsen. Vi har som vanligt några recensioner också, sex stycken närmare bestämt: Mål, medicin og moral: Om eliteatleters opfattelse af sport, doping og fairplay av Ask Vest Christiansen & Verner Møller (David Hoff); Sports Fan Violence in North America av Jerry M. Lewis (Torbjörn Andersson); Idrottens dilemmaer: Rapport fra forskningsprogrammet «Idrett, samfunn og frivillig organisering» av Andreas Hompland (red) (Thomas Persson); Idrætsundervisning: En grundbog i idrætsdidaktik av Helle Rønholt & Birger Peitersen (red) (Jane Meckbach); Guds hand: Om röda djävlar och glidtacklande helgon av Petter Karlsson (Frank Östergren); Fotbollsindustrin: Andra upplagan av Bill Sund (Rasmus Storm). På löpet pluggar vi för två nya böcker, en från idrottsforum.org och en av Peter Dahlén. Peter har också skrivit en ny sportfilmspresentation. Vi introducerar den nye amerikanske sportjournaliststjärnan Dave Zirin, vi berättar om två nya intressanta konferenser – om filosofi respektive kvalitativ idrottsforskning, vi uppmärksammar en dansk rapport om barn och ungdomars idrottsdeltagande, och det nya numret av SOF-bulletinen. Dessutom noterar vi att NIH.no fått ny fräsch design. Med mera. Så glöm höstrusket och klicka istället fram idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #100 2008–10–29
Jaha, så är vi då äntligen framme vid en rejäl milstolpe igen, den etthundrade uppdateringen. Det är lustigt hur människan knyter upp livets gilla gång kring den här typen av händelser -- är det månne för att få anledning att fira och festa? Eller är det ett sätt att avgränsa, mäta och stolt visa upp framsteg och prestationer? Jag kan här avslöja att för forumet och dess redaktion är svaret på båda dessa frågor ett rungande JA! Därför gör vi ett nummer av den 6 juni varje år, forumets födelsedag, och av uppdatering #50, och, som den här gången, av uppdatering #100. Stolta och nöjda. Det står en del på löpet den här gången om detta speciella jubileum, så jag ska inte orda mer om det här. Det framgår också av löpet och dess innehållsförteckning vad som finns med i jubileumsuppdateringen, så det tänker jag för en gångs skull inte skryta med i nyhetsbrevet. Och skälet till denna ordknapphet, och till att uppdateringen denna gång läggs ut redan vid tvåtiden, är att forumredaktören snart ger sig av till London för några dagars välbehövlig och välförtjänt R and R. Så på återseende om två veckor, när vi påbörjar den långa vägen mot nästa century med att lägga ut uppdatering #101. Men i väntan på det hoppas jag verkligen att ni kollar in dagens idrottsforum.org!

Till sidtoppen

Uppdatering #101 2008–11–12
Hej, Ja, så var det dags igen. Och -- om nu någon till äventyrs undrar -- det känns inte alls särskilt tungt att börja om från 1, eller, ja, 101. Och inte heller har vi drabbats av någon post festum depression. Post festum har vi på sin höjd fått ta sena kvällar i anspråk för att få 101an klar; och klar har den ju blivit. För att presentera den etthundraförsta uppdateringen citeras här löpsedelns innehållsförteckning: Artikel av Jonas Lindkvist om golf och damgolf – och Annika Sörenstam; Sex bokrecensioner, om idrott i norsk kulturtidskrift, om fotboll i konsten, om fotboll som skönlitteratur, om sport på bio, om idrottsteori för gymnasister, om OS i Tokyo 1940; Konferens i Århus I: Bristen på etniska minoriteter i dansk ungdomselitfotboll; BayMiner Revisited; Konferens i Århus II: Fotboll, supportrar och den allmänna ordningen; Academia.edu: Facebook för akademiker; Turnfest: Konferens om gymnastik och idrott i Frankfurt; Filmspalten: Peter Dahlén om Personal Best; Konferens i Bryssel om idrottens minnesplatser i Japan; Sport&EU förlägger sin workshop 2009 till Stirling; Årets sista idrottshistoriska seminarium i Stockholm; Detta händer på Institut for Idræt i København i november; Redaktionell kommentar, nu med minienkät; Lediga platser: Forskningsassisten/doktorand till IFI/København; Rasmus Tranegaard Andersen, IFI/Aarhus, ny på forskarlistan; Tidskriftsnytt; Nya konferenser i konferenskalendariet. Minienkäten som nämns är en liten omröstning som vi vill att våra surfare ska medverka i, för att vi som gör forumet ska få veta lite mer om vad ni egentligen tycker bäst om, och jag vill enträget vädja till er alla att medverka i vår lilla omröstning. För att komma till The White Plastic Voting Machine, klicka på idrottsforum.org.

Till sidtoppen

Uppdatering #102 2008–11–26
Hej, Nu har upploppskänslan definitivt infunnit sig, även om det är några dagar kvar. Det snöar och regnar och stormar om vartannat med rejäla temperaturvariationer och lite höst/vinter-sol inslängt då och då för att lätta upp tillvaron. Och jag har just lagt ut den nästsista uppdateringen för hösten. Allt detta är välkända tecken -- och på måndag börjar ju nedräkningen formellt. Den 12 december läggs juluppdateringen ut; den dagen bjuds man för övrigt också på förskoleluciafirande på morgonen -- halvåtta! Jaja, det är också en del av upploppet, även om man inför en sådan start på uppdateringsdagen kan komma att tänka på andra former av upplopp! Vi bjuder nu på den etthundraandra uppdateringen, och toppar med en artikel av Dave Zirin (som egentligen var utlovad till förra uppdateringen) om det kritiska läget för i första hand amerikansk sportjournalistik, som enligt Zirin lämnat den kritiska analysen därhän till förmån för menlösa kommentarer. Och i det läget har bloggosfären kapat åt sig viktiga andelar av den kunskapstörstande idrottskritiska allmänheten. Men det borde vara idrottssociologin som nu tar chansen att skapa sig en plats och göra sig relevant för vår tids sport. Dave Zirin skräder inte orden. Läs och begrunda. Dessutom, kära sportsurfare, inte mindre är tjugo nya bokrecensioner: Counseling College Student-Athletes: Issues and Interventions av Edward F. Etzel, A. P. Ferrante & James W. Pinkney (red) (Sverker Bengtsson); Physical Activity Interventions in Children and Adolescents av Dianne S. Ward, Ruth P. Saunders & Russell R. Pate (Suzanne Lundvall); Playing with God: Religion and Modern Sport av William J. Baker (Dagmar Dahl); Sport and Physical Activity: The Role of Health Promotion av Jacqueline Merchant, Barbara L. Griffin & Anne Charnock (red) (Jørn Hansen); Sports Publicity: A Practical Approach av Joseph Favorito (Marit Nybelius); Cycling and Society av Dave Horton, Paul Rosen & Peter Cox (red) (Peter Schantz); Measurement and Evaluation in Physical Activity Applications: Exercise Science, Physical Education, Coaching, Athletic Training, Health av Philip A. Bishop (Torsten Buhre); Sports-Based Youth Development av Daniel F. Perkins & Suzanne Le Menestrel (red) (Kristin Fransson); Ungdomarna och idrotten: Tonåringars idrottande i fyra skilda miljöer av Bengt Larsson (Anders Östnäs); The Four-Minute Mile: Historical and Cultural Interpretations of a Sporting Barrier av John Bale & P. David Howe (red) (Mats Greiff); Football Fans Around the World: From Supporters to Fanatics av Sean Brown (red) (Arve Hjelseth); Transnational and Comparative Research in Sport: Globalisation, Governance and Sport Policy av Ian Henry & The Institute of Sport and Leisure Policy (Hallgeir Gammelsæter); Men and the War on Obesity: A Sociological Study av Lee F. Monaghan (Inge Kryger Pedersen); Women, Football and Europe: Histories, Equity and Experiences av Jonathan Magee & al (red) (Jonny Hjelm); Olympic Dreams: China and Sports, 1895–2008 av Guoqi Xu (Daniel Arvidsson); Children, Obesity and Exercise: Prevention, Treatment and Management of Childhood and Adolescent Obesity av Andrew P. Hills, Neil A. King & Nuala M. Byrne (red) (Örjan Ekblom); Mental träning för unga idrottare av Christian Augustsson (Johan Fallby); Key Studies in Sport and Exercise Studies av David Lavallee, Jean M. Williams & Marc V. Jones (Erwin Apitzsch); I fotbollens tjänst av Lennart Johansson & Ken Olofsson (Hans Bolling); 1001 fotbollsminnen av Sam Pilger & al (Översättning Katarina Kuick & Sven Fridén) (Frank Östergren). Och trots allt detta finns det ytterligare att läsa. Dels, naturligtvis, Peter Dahléns sportfilmsspalt, som den här gången behandlar en riktig idrottsdystopi, Norman Jewisons Rollerball från 1975, dels en del smått och gott på löpet, bland annat en ny forskare i nätverket, tre attraktiva tjänster utlysta vid NIH, konferenser, disputationer, med mera. Dessutom avslöjas det spännande resultatet av förra uppdateringens minienkät. Läs om det på idrottsforum.org!

Uppdatering #103 2008–12–12
Hej, Jag har nöjet att annonsera idrottsforum.orgs sista uppdatering för året, den kommer att ligga ute till den 21 januari 2009. Det har som alltid varit en ansträngande höst; i förhållande till våren så är hösten som en lång trappa ner i gruvan, medan våren är mera om en hiss upp i ljuset igen. Nja, jämförelsen haltar lite, för i slutet av trappan ner ligger ju jullovet, och det känns aldrig som ett gruvschakt. Alltnog, jag har två deadlines idag, att få ut uppdatering #103, och att hämta fyraåringen på förskolan före klockan 15. Det blir med andra ord ett kort missiv detta, klockan är nu 14.34. Det finns som vanligt mycket att läsa i denna uppdatering, två artiklar, fem recensioner, tre features och ett späckat löp. Vad allt detta är för någonting får du veta genom att klicka på idrottsforum.org! Jag önskar alla surfare en god jul och ett gott nytt år!